7. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fassaadivärvide uus põlvkond püsib kauem

SIA Caparol Baltica Eesti filiaali Põhja-Eesti konsultandi Eiko Roosimägi sõnul peetakse fassaadivärvi elueaks 10–15 aastat, parimate toodete puhul võib õigesti paigaldatud värvikihi eluiga küündida lausa 25 eluaastani.

Roosimägi sõnul kasutatakse fassaadide rekonstrueerimisel üha enam uuendatud tooteid, mis peavad ilmastikuoludele kauem vastu. “Seega on silikoonvaikvärvide kasutamine meie toodete seas viimaste aastatel tunduvalt kasvanud, ehkki hind on praegusel keerulisel majanduslikul perioodil paljude inimeste jaoks tugev vastuargument,” märkis ta.

“Fassaadivärvi ostes kehtib üldjuhul reegel: mida kallim, seda parem,” arvas Roosimägi ja kinnitas, et kuigi klassikalised lahendused on soodsamad, ei ole hinnavahe uute värvitüüpidega võrreldes kaugeltki nii suur, kui kardetakse.

“Võtame näiteks eramu fassaadimahuga 200 m2. Sellise mahu juures kujuneb klassikalise dispersioonvärvi ja isepuhastuva omadusega silikoonvaikvärvi hinna erinevuseks terve fassaadi kohta vaid ligikaudu 45 eurot. Kui võtta arvessse ka fassaadi värvimise töö maksumus, võib see summa olla vaid 2% kogu fassaadi värvimise maksumusest,” tõi ta näite. “Uute CCC-efektiga või NQG-struktuuriga silikoonvaikvärvide eluiga võib aga olla pea kaks korda pikem kui klassikalistel dispersioonvärvidel,” lisas ta.

“Silikoonvärv on küll polümeervärviga võrreldes pea 20% kallim, ent eelistame seda üha enam, kuna värv ei määrdu nii lihtsalt ja tal on hea isepuhastusvõime,” rääkis Urmo Liiva  Renor Grupp Fassaadid OÜst. Polümeervärv peaks tema sõnul probleemideta peal püsima kuni kümme aastat, silikoonvärvi puhul võib arvestada ka topeltajaga. “Silikoon on hea auruläbitavusega ja ehkki näiteks silikaatvärv jätab pealtnäha sarnase tulemuse, kipub fassaad laiguliseks minema,” märkis Liiva.

Nanotehnoloogia on jõudnud fassaadile

Fassaadivärvidelt oodatakse üha pikemat püsivusaega ning vastupidavust karmides tingimustes. Arhitektid ja disainerid soovivad aga leida uusi lahendusi erksate ja tumedate toonide kasutamiseks fassaadidel.

Nende ootuste täitmiseks on Roosimägi sõnul arendatud välja täiesti uued sideained ja loodud uued toodete struktuurid. "Parimad näited uutest lahendustest on CCC-efekt, mis tänu erilisele fotokatalüütilisele pigmendile annab silikoonvaikvärvidele isepuhastuva võime. Fassaadivärvide viimaseks sõnaks on uudne struktuur, mida nimetatakse Nano Quartz Gitter ehk NQG-struktuuriks. Nanotehnoloogia on jõudnud ka värvitööstusesse: uus NQG-struktuur annab tootele uued kasutusvõimalused, laiendab oluliselt fassaadidel kasutatavate toonide gammat ja tõstab seejuures värvikihi vastupidavuse ilmastikutingimustele täiesti uuele tasemele," rääkis ta.

Millist fassaadivärvi mineraalsele pinnale valida?

Mineraalsete pindade (krohv, kivi, müüritis, betoon) fassaadivärvid jaotatakse erinevatesse gruppidesse sideaine alusel. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab erinevaid sideaineid omavahel segada, nii on tekkinud modifitseeritud silikaatvärvid, siloksaaniga tugevdatud dispersioonvärvid.

Paljud tooted sobivad küll erinevatele aluspindadele, ent sellest hoolimata tuleb esimene valik teha just värvimist vajavat aluspinda silmas pidades.

Lubivärv – lubikrohvileSilikaatvärv – lubikrohvile, lubitsementkrohvileDispersioonvärv – lubi­tsementkrohvile, tsement­krohvileSilikoonvaikvärv – lubi­tsementkrohvile, tsement­krohvileAkrülaatvärv – tsement­krohvile, betoonile

Toote valikuks tuleb teada, mis tüüpi aluskrohvi ja seina konstruktsiooniga on tegu ning  millised värvikihid on juba fassaadile kantud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785