4. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pindi: septembris tehinguid vähem kui aasta eest!

Septembris langes nii augustikuu kui möödunud aasta septembriga võrreldes kinnisvaratehingute arv. Vähenenud on ka pakkumiste arv, kuna paljud pered loobuvad praegustes pessimestlikes meeleoludes koduvahetusest, selgub Pindi Kinnisvara kuuülevaatest.

Pindi indeks tõusis septembris 0,3% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 807,6 eurot. Augustis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 805 eur/m². Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 42,2 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 eur/m²) on Pindi Indeks 29,4% protsendi võrra kõrgemal.

Kui augustis tehti antud linnades 897 korteriomandi tehingut, siis septembris aktiivsus langes, jäädes 861 tehinguni. Mullu septembris sooritati indeksilinnades kokku 900 tehingut.

Aasta algusest kiirelt kasvanud pakkumiste arv on viimase kuu jooksul langenud. Näiteks oli Tallinna korteriomandite puhul veel augusti lõpus 7378 aktiivset pakkumist, tänaseks on neist alles veel 7116. Ka osade teiste piirkondade ja varade puhul on täheldada mõõdukat pakkumiste arvu langust.

Trend on põhjendatav asjaoluga, et üleüldisest turul aset leidvast pessimismist tingitult tühistavad uue kodu soetamisest loobunud isikud ka olemasolevate varade müügikorraldused või ei soovi isegi koduvahetusplaani edasilükkamise tõttu olemasolevat vara müüki paisata. 

Kinnisvaraturu märksõnad septembris: Tallinna hinnatõusu vedasid kesklinna ja Pirita tehingud ehk jõukam (sh välismaine) ostjaskond

-

- Magalarajoonides pendeldavad hinnad juba aastajagu ühel tasemel- Suuremad pangad otsivad aktiivselt võimalust eluasemelaenusid väljastada- Kinnisvaraarendajad lükkavad ehituse algust kevadesse-  Pakkumiste arv väheneb, kuna paljud pered loobuvad koduvahetusest- Väikelinnades on tekkinud uuesti laenuvõimeline klientuur, mistõttu ostetakse ka keskmisest kallimaid varasid

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi kaheksa aastase ajaloo.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785