9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehinguhind Tartus +10%, Pärnus -16%

Augustis kasvas Tartus kinnisvaratehingute keskmine hind eelnenud kuuga võrreldes kümnendiku, samas kui teistes suuremates linnades hinnad langesid, selgub Pindi Kinnisvara turuülevaatest.

"Kõige kiiremini sõlmitakse tehingud endiselt korteritega, kuid ka linnasiseste eramute pakkumised on võimalik tehingusse viia senisest kiiremini, kuna pakkumiste arv on ostusoovijatest oluliselt väiksem. Ka linnasiseste elamukruntide tehinguid tehakse oluliselt kõrgema hinnaga," kommenteerib Pindi.

Äripindade osas on nõudlus kasvanud, peamiselt tuntakse huvi üüripindade vastu, kuid huvi on kasvanud ka ostusoovi osas. Huvilisi jätkus ka Tartumaa majade vastu, samuti on märgata suvila-tüüpi majade ostuhuvi suurenemist seniste talukohtade asemel. 

Tartus kasvas tehinguhind augustis juuliga võrreldes 10 protsenti - 889,61 €/m². Tehingute arv oli augustis 115, juulis 106 ning kalleim tehing tehti 182 000 euroga.

Pärnus tegi tehinguhind aga vähikäigu, langedes augustis eelnenud kuuga võrreldes 16,4 % (661,94 €/m²). Tehingute arv oli augustis 49, juulis 38. nd Kuu kalleim tehing tehti 123 000 euroga.

"Aktiivselt otsitakse võimalusi investeerida mõistliku hinna-kvaliteedi suhtega rannarajooni ja kesklinna korteritesse hinnaga 40 000- 50 000 eurot. Jätkuvalt on huvi maakonnas paiknevate eramute vastu hinnaklassis kuni 35 000 eurot, Pärnu linnas on mõtteliseks hinnapiiriks 60 000 eurot. Kruntide turg on jätkuvalt väga passiivne. Äripindade turul on märgata tagasihoidlikku aktiivsuse tõusu," seisab ülevaates.

Ka Narvas ja Kohtla-Järvel on tehinguhinnad langenud, vastavalt 15 ja 29 protsenti. Tehingute arv Kohtla-Järvel aga kasvas augustis märkimisväärselt: juuli 27 tehingult 58-le. Tehingute arvu võimendab korterite ülimadal ruutmeetri hind, mis taas alla 100 € piiri langenud. Hinnatundlikud inimesed soetavad eelkõige kehvas seisus elamispindu. 

Pindi sõnul pärsivad Ida-Virumaal ostuhuvi sotsiaalsed probleemid ja inimeste mure tuleviku pärast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785