28. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vineeri hind tegi rekordhüppe

Prognoosisime aasta alguses ligi 10% keskmist hindade tõusu selleks aastaks, vineeri hind aga on kolmanda kvartali lõpuks kasvanud kuni 30%, rääkis AS Puumarket juhatuse esimees Marti Rehemaa.

"Valdavalt tõusid hinnad teise kvartali alguses seoses ehitushooaja alguse ja nõudluse kasvuga ning on suures plaanis püsinud sarnastes proportsioonides siiani," rääkis ta. Keskmine saematerjalide hinnatõus on aasta algusest tänaseni olnud 5-7%. Mõningate eranditega on pisut enam kasvanud märja materjali hinnad ja mõnevõrra vähem kuiva materjali hinnad.

Eelnevast mõnevõrra erinev on olnud Rehemaa sõnul puidust ehitusplaatide hinnamuutused käesoleval aastal. "Kui eelmisel aastal suurt hinnatõusu näidanud OSB plaatide ja liimpuitkilpide hinnad on aasta algusest püsinud stabiilsetena ja OSB teatud mõõtude hinnad on paar protsenti isegi langenud, siis arvestatava hinnatõusu on teinud puitlaastplaadid - sõltuvalt tüübist ja mõõtudest on hinnad tõusnud keskmiselt 10 kuni 14%," selgitas ta.

Kõige suurema hüppe hindades on teinud aga vineer, mille hind sõltuvalt tüübist, mõõtudest ja kasutusvaldkonnast on kolmanda kvartali lõpuks tõusnud aasta algusega võrreldes keskmiselt 20-30%.

"Raske öelda, mida toob järgmine aasta hindade osas. Eeskätt sõltub see ikkagi talve eripäradest ja toorme kättesaadavusest, aga kindlasti ka nõudlusest erinevatel turgudel, mida omakorda mõjutab praegune ebastabiilne olukord enamikel turgudel," arutles Rehemaa ja lisas et seoses ehitushooaja lõppemise ja nõudluse vähenemisega saematerjalide hinnad neljandas kvartalis tõenäoliselt pisut langevad. 

Võrreldes 2010. aastal müüdud mahtudega võrreldes ei ole Rehemaa sõnul ükski kaubagrupp näidanud ei arvestatat tõusu ega ka kukkumist. "Võrreldes käesoleva aasta kolme kvartali tulemusi möödunud aasta sama perioodiga, on suurimaks erinevuseks olnud esimene kvartal. Kui 2010. aasta esimene kvartal põhjustas oma korraliku talve ja lumerohkusega Eesti ehitussektoris paraja shoki, kus niigi väikesed müügimahud kukkusid olematule tasemele, siis käesoleva aasta esimene kvartal oli oma tulemustes ligi 40% parem kui aasta tagasi. Kolme kvartali kokkuvõttes on müügimahud kasvanud keskmiselt 20-25%, mis on kindlasti parem tulemus, kui olime selleks aastaks planeerinud," rõõmustas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785