28. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omavalitsused ei kiirusta laenuga

Ehkki tänavu lõpeb valitsuse kehtestatud piirang, mis lubab omavalitsustel laenu võtta üksnes ELi projektides osalemiseks, ei kiirustata võlakoormust suurendama.

Püssi linnapea Enno Mägar ütles, et kuni kaks praegust laenu – lasteaia kordategemiseks ja keskküttetorustiku renoveerimiseks võetud – kaelast ära ei ole, uutele laenudele ei mõelda, vahendab Põhjarannik.

Kohtla vald tuli pikki aastaid hoopis ilma laenurahata toime, kuniks mõne aasta eest Kukruse mõisa kordategemise omaosaluseks kuus miljonit krooni laenati. “Uusi laene ei ole plaanis, ehkki teed on küll hirmsasti korrast ära, aga meil on EASist veel kolm ja pool miljonit krooni Kukruse mõisa raha saamata, mida just selle jaoks kasutada tahame,” sõnas vallavanem Etti Kagarov.

Laenuvõtmise plaane ei ole ka Kohtla-Järvel. Linnapea Jevgeni Solovjovi sõnul  on Järve linnaosa spordikeskuse kohta detailplaneering ja eskiisprojekt olemas, aga finantseerimisallikaid pole veel kahjuks leitud. Väikese laenukoormusega Toila valla vanema Tiit Salvani sõnul on teadlikult madalat profiili hoitud, et laenuvõime oleks ka siis, kui saab raha väljast sisse tuua ning selle mõttega on ootel näiteks Toila sadama ja Voka olmehoone projektid.

Jõhvil tuleb aga  promenaadi 3. etapi ning Raudtee ja Kooli tänava ühendamise ehitamise omaosaluse katteks veel laenu võtta. “Kett lasti küll pikemaks, aga toidukausi sisu ei muutunud – süüa antakse ikka sama palju ja näljatunne on kogu aeg,” kommenteeris laenupiirangute leevendamist vallavanem Tauno Võhmar.

Ka Narva linnapea Tarmo Tammiste ei arva, et laenuvõimaluste avardumine suuri muutusi kaasa tooks: “See, kui midagi vabaks lastakse, ei tähenda, et maksab lolliks minna ja ennast lõhki laenata. Meil on rida projekte, mille omafinantseeringu katteks oleme laenu võtnud, ning mitu suurt projekti on algamas, nii et järgmisel ja ülejärgmisel aastal tõuseb laenuprotsent niikuinii."

2009. aasta 1. märtsist kuni 2011. aasta lõpuni võivad kohaliku omavalitsuse üksused võtta lisakohustusi ainult välisabi kaasrahastamiseks. Uuest aastast võib laenu võtta ka muudeks investeeringuteks, ent 60% piirang kehtib 2012. aasta lõpuni. Alates 2013. aastast lubatakse omavalitsustel suurendada võlakoormust vastavalt 100 protsendini põhitegevuse tuludest.

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785