Autor: Liivi Tamm • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas käitub ehitusturg lähitulevikus?

Maailmas on olukord üha ärevam ja OÜ Eesti Höövelliist tegevjuhi Andrus Rooksi sõnul on raske uskuda, et olukord ehitusturul kergemaks läheb.

"Hinnatõusuteema vast ei olegi praegu see kõige põletavam. Oluline on, et nõudlus jääks püsima. Siseturg on tänavu mullusega sarnases seisus ja suuri muutusi pole ette näha.  Meie ettevõte ekspordib üle 80% toodangust. Positsioonide säilitamiseks imevahendeid pole, tuleb hoida kvaliteeti ja häid suhteid partneritega," rääkis Rooks. Tema sõnul on uusi turge leida üsna keeruline, samas on kliendid praegu uutele võimalustele avatud. "Headel aegadel alternatiive nii agaralt ei otsita," märkis Rooks.

Tootmishindu puudutava hinnatõusuga tuleb Rooksi arvates lihtsalt kuidagi hakkama saada. "Mullu kolmandiku võrra tõusnud elektri hind paneb meid praegu Eestis mõne väiksema konkurendiga võrreldes raskemasse olukorda, sest nendeni see hinnatõus veel jõudnud ei ole. Teha ei ole midagi erilist, tuleb lihtsalt olla efektiivne," sõnas ta.

ASi Barrus juhatuse liikme Janar Tammjärve sõnul on tendents selles suunas, et tellimused muutuvad lühemaajalisteks, kui nad varem olid. "Tänavuse aasta tulemustega võib enam-vähem rahule jääda, aga mida uus aasta toob, see on üsna ebamäärane. 2012. aasta esimese poolaasta kohta ei oska veel prognoosida, kas mahud jäävad samaks ja mida teevad hinnad," on Tammjärv nõutu.

"Tootmise hind tõuseb, aga siin pole midagi teha. Me ei saa energia hinda vaadates näiteks Eesti Energiale lihtsalt öelda, et meile nii ei meeldi. See ei viiks kuhugi. Turuhinnaga tuleb paratamatult ümber harjuda, hind pole madal.

Kes on ettevõtetest praegu veel elus, see on elus, kel läheb kehvasti, sel läheb edaspidi kardetavasti samuti kehvasti," lisas Tammjärv, kes üldiselt on Eesti majanduskliimaga rahul.

ASi Viljandi Aken ja Uks tegevjuht Rain Hüva arvates sõltub olukord ehitusturul tugevasti inimeste usust tulevikku, mis omakorda baseerub palju makronäitajatel. "Meil läheb suhteliselt hästi, esimese kaheksa kuu müük on olnud 20% suurem kui eelmisel aastal. Müüme ca 90% toodangust väljaspool Eestit, valdav osa läheb Taani, Norrasse, Rootsi ja Soome," sõnas Hüva ja lisas, et järgmise aastal on kindlasti plaanis kasvada. "Vaatamata sellele, et turu kogumaht ei suurene, näevad meie edasimüüjad kasvuvõimalusi turuosa suurendamise kaudu," märkis Hüva.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785