Autor: Fredy-Edwin Esse • 16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV alandas Merko kasumiprognoose

Võrreldes viimase analüüsiga alandas LHV Pank tänases analüüsis Merko Ehituse aktsia hinnasihti ja kärpis tugevalt kasumiprognoose.

Enne tänast viimati 11. aprillil Merkot analüüsinud LHV alandas toona juba 2011. aasta kasumiprognoose. Käibeks prognoositi 203,6 miljonit eurot, brutokasumiks 17,5 miljonit, ärikasumiks 5,9 miljonit ning maksueelseks kasumiks ootas pank 4,6 miljonit eurot.

Uues analüüsis on küll käibenumber praktiliselt sama - 203,7 miljonit eurot -, kuid kasuminumbrid on kahjumiteks pööranud. LHV ootuste kohaselt teenib Merko sel aastal küll miljon eurot brutokasumina, kuid äri- ja maksueelsest kasumist on saanud vastavalt 8,9 ja 9,6 miljoni eurosed kahjumid.

Oluliselt on alandatud ka Merko aktsia hinnasihti, mis kukkus 32% võrreldes kevadega. LHV hinnangul on ehitusfirma aktsia õiglase väärtuse hinnavahemik 6,20-6,90 eurot, samas kui aprillis arvati selleks olevat 9,10-10,10 eurot. LHV soovitus Merko aktsiale on jätkuvalt neutraalne.

Merko aktsia 12 kuu kõrgeim hind on 10,65 eurot, kuid täna hommikuse seisuga maksab firma aktsia kõigest 5,799 eurot. See teeb languseks 45,54% ning samuti oli Merko üks augustikuu suurimaid kukkujaid Tallinnas, kui börsid üle maailma langesid.

Merko Ehituse II kvartali tulemused valmistasid pettumuse ning lisaks alandas ettevõte ka väljavaadetülejäänud aasta osas. See sunnib ka meid vähendama aasta finantsprognoose, kirjutas LHV analüüsis. Prognoosime, et Merko lõpetab aasta üsnagi suure puhaskahjumiga.

Ettevõte teatas kolmandast järjestikusest negatiivse brutomarginaaliga kvartalist, kui teises kvartalis oli näitaja -2,0%. Merko näeb antud olukorras peasüüdlastena tõusvaid sisendite- ning tööjõuhindasi. Ettevõtte hinnangul on turu madalseisust alates ehituskulud tõusnud 30-40% (eelnev hinnang oli 20-30%).

Segmentide lõikes kandis suurimat kahju teedeehitus, mille brutokahjumiks kujunes 1,4 miljonit eurot. Selle põhjuseks võib pidada suurt sõltuvust naftapõhistest toorainehindadest. Merko teise kvartali puhaskahjumiks tuli 3,5 miljonit eurot ning oli põhjustatud eelkõige negatiivsest brutomarginaalist.

Olulised muudatused on toimunud Merko finantsseisundis. Viimase 12 kuu jooksul on ettevõte raha ja selle ekvivalendid vähenenud 44,4 miljonilt eurolt 4,5 miljoni euroni. Samal ajal on netovõlg tõusnud 0,2 miljonilt eurolt 31,2 miljoni euroni. Seda võib põhjendada tõusnud käibekapitali vajaduse, kinnisvaraprojektide arenduste ja hiljutise kahjumiga ettevõtte põhitegevusalal.

Oleme toonud ootusi alla ka 2012. aastaks, kuna vähem kasumlikud lepingud võivad aastat tugevalt mõjutada, leiab LHV. Vaatamata ehitussektori mornile lühiajalisele väljavaatele, oleme pikemas perspektiivis siiski positiivsed ning ootame, et kasumimarginaalid tõusevad 4-5 aasta tagustele tasemetele.

Alanenud ootused kasumlikkuse osas, oluliselt alanenud ehitussektori ettevõtete aktsiahinnad ning langenud suhtarvud sunnivad alandama Merko õiglast hinnavahemikku.

Näiteks on Poola ehitusfirmade aktsiad langenud 50-60%, Skandinaavia omad 20-40% viimase 6 kuu jooksul. See on omakorda alla viinud konkurentide valuatsiooni vahemikud, näiteks sektori keskmine EV/S (ettevõtte väärtus/müük) suhtarv on langenud 0,35-0,40x peale, kui Merko kaupleb hetkel 0,57x 2011. aasta oodataval tasemel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785