6. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: suured küttekulud sunnivad rekonstrueerima

Augustis laekus KredExile 32 rekonstrueerimistoetuse taotlust, toetuse eraldamise otsus tehti 42 korterelamule kokku 1 261 175,64 euro ulatuses.

Alates eelmise aasta septembrist on kokku esitatud 218 toetuse taotlust ja otsustatud toetada 183 korterelamut 4 873 682,31 euro ulatuses, teatas KredEx.

„Korterelamute huvi oma maja korda teha on selle suvega märgatavalt suurenenud. Põhjuseks on kindlasti korterelamute rekonstrueerimistoetus ja soodusintressiga renoveerimislaen, aga ka suured küttekulud, sest viimased talved on olnud pikad ja külmad. Pakume korteriühistutele võimalust kutsuda oma koosolekule esinema konsultant, kes aitab ühistu juhatust korterelamu renoveerimisvajaduse ja rekonstrueerimistoetuse tingimuste selgitamisel,“ märkis KredExi eluasemedivisjoni juhataja Mirja Adler.

Augustis toetuse saanud majade oodatav energiasääst on 41%, kõikide toetuse saanud majade oodatav energiasääst on 40%.

KredExist saab taotleda renoveerimistoetust 15%, 25% ja 35% ulatuses. Toetus on mõeldud eelkõige KredExi soodusintressiga pikaajalise korterelamute renoveerimislaenu juurde, et vähendada nõutud omafinantseeringu osakaalu, kuid toetust võib kombineerida ka omavahenditega.

Toetuse piirmäärad sõltuvad korterelamu rekonstrueerimise komplekssuse tasemest. 15% toetuse saamiseks peab toetust taotlev korterelamu saavutama energiasäästu kuni 2000 m2 suletud netopinnaga korterelamus vähemalt 20%, üle 2000 m2 korterelamus vähemalt 30%, täitma energiaauditis toodud soovitused ja programmi „Korterelamu renoveerimislaen“ nõuded.

Rekonstrueerimistööde teostamisega tuleb hoones tagada sisekliima vastavus nõuetele ning korterelamu peab saavutama vähemalt energiamärgise klassi E.

25% toetuse saamiseks peab toetuse taotleja lisaks eelmainitud tingimuste täitmisele rekonstrueerima küttesüsteemi lokaalselt reguleeritavaks, paigaldama radiaatoritele küttekulude jaoturid, soojustama ja rekonstrueerima fassaadi osaliselt või täies mahus, soojustama ja rekonstrueerima katuse, vahetama kõik aknad energiasäästlike akende vastu, mida eelnevalt vahetatud ei ole ja saavutama rekonstrueerimisega vähemalt 40% energiasäästu soojusenergia tarbimiselt ning energiamärgise klassi D.

35% toetuse saamiseks peab toetuse taotleja lisaks kõikide eelmainitud tingimuste täitmisele paigaldama soojatagastusega ventilatsioonisüsteemi, saavutama rekonstrueerimisega vähemalt 50% energiasäästu soojusenergia tarbimiselt ning saavutama energiamärgise klassi C.

KredExi renoveerimislaenu taotlev korterelamu saab esitada toetuse taotluse koos laenutaotlusega Swedbank´i või SEB Panka. Korterelamud, mis kasutavad renoveerimisel ainult omavahendeid või korterelamud, kes ei kuulu KredExi korterelamu renoveerimislaenu sihtgruppi ning kasutavad muud panga renoveerimislaenu, saavad esitada toetuse taotluse koos lisadokumentidega KredExile.

Korterelamute toetamiseks kasutatakse vahendeid, mis saadakse Eesti riigi kasutamata saastekvootide müügist Luksemburgile. Toetustaotlusi saab esitada alates 30. septembrist 2010 kuni vahendite ammendumiseni või 30. novembrini 2012.a.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785