30. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas valida maastikuarhitekti?

AS Kobras maastikuarhitekt/planeerija Teele Nigola soovitab maastikuarhitektuurse projekti puhul pöörduda ettevõtte poole, kus töötab maastikuarhitekt ehk vähemalt nelja aastase akadeemilise erialase haridusega diplomeeritud spetsialist, kelle põhiliseks tegevuseks on maastiku ruumiline kujundamine.

"Maastikuarhitekte on 1995. aastast alates Eesti Maaülikoolis ja hiljem ka TTÜ Tartu Kolledžis päris suurel hulgal koolitatud. Samuti on rohkelt haljastusega seotud erialade lõpetajaid ning konkurents on küllaltki suur,“ nentis Nigola.

Teenuse maksumus sõltub peamiselt käsitletava ala suurusest, töö detailsusastmest ning võimalikest piirangutest/kitsendustest, mis võivad tuleneda näiteks ala paiknemisest looduskaitse- või muinsuskaitsealal. Väiksemaskaalalise, ent detailse kujundusprojekti hind võib Nigola sõnul olla 2000-3000 eurot, suuremate projektide hinnad võivad aga ulatuda 10 000 euroni ja enam.

TTÜ Tartu kolledži maastikuarhitektuuri õppetooli juhataja Nele Nutt kinnitas samuti, et maastikuarhitekti valik sõltub objektist. „Näiteks kui on tegemist muinsuskaitsealuse objektiga, tuleb vaadata, et maastikuarhitektil oleks vastav tegevusluba. Soovitan vaadata tehtud tööde hulka ja spetsiifikat – enamasti on need ettevõtete kodulehekülgedel olemas,“ rääkis ta ja lisas, et vaadata võiks, kui palju on ettevõte tegutsenud, kui palju on inimesi tööl, millise eriala inimesed need on.

„Enda jaoks tuleks muidugi selgeks mõelda, mida ma tahan. Ja kui ei oska sõnastada, võib alati helistada ja rääkida. Teinekord on vaja rahataotluste juurde kalkulatsioone arvutada – ka siis võib maastikuarhitektile helistada ja nõu küsida,“ soovitas ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785