26. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lennuakadeemia uus õppehoone valmis

Tänasel pidulikul tseremoonial avati Tartus Ülenurmel Eesti Lennuakadeemia uus hoone, mille ehituse peatöövõtja on Arco Ehitus OÜ. 

Tiivikukujuline õppehoone rajati lennuraja lähedale, Ülenurme lennujaamahoone vahetusse lähedusse. Hoone pindala on üle 4000 m², uue akadeemia rajamiseks eraldasid Eesti riik ja Euroopa regionaalarengu fond 4,35 miljonit eurot.

Lennuakadeemia arhitektuurse lahenduse lõi arhitektuuribüroo Lunge & Ko.  Arhitektuuriliselt on tegemist kolmeharulise, kolmekorruselise, lamekatusega ehitisega. Hoone keskosas tõstetakse maapinda peaaegu esimese korruse põranda kõrguseni ja hoone haarade suunas pind langeb, mis näiliselt muudab hoone keskosa kahekorruseliseks. Keskosa küljed kaevatakse lahti, mis  võimaldab soklikorrusele aknad teha. Tiibade ristumiskohas, hoone keskel, asub kogu kooli süda – läbi kahe korruse ulatuv aatrium, mille laes hiiglaslik klaaskuppel. Aatrium on kasutuses puhkealana ja infopunktina.

Viimistlusmaterjalid on anodeeritud lehtalumiinium, sinaka peegeldusega päikese-kaitseklaas. Säravad metalsed materjalid on valitud, et võimendada kolmeharulise hoone – tiivikhoone kui arhetüüp ja maamärk – tähtsust.

"Uues keskuses on planeeritud õppevõimalused 340 üliõpilasele ning töökohad 60 õppe- ja teadustöötajale. Lisaks tavapärastele õppe- ja tööruumidele paigutatakse uude keskusesse ainulaadselt integreeritud lennu- ja lennujuhtimissimulaatorid, samuti luuakse täiendavad eeldused lennunduse inglise erialakeele eksami- ja metoodikakeskuse arendamiseks ning ühtse erialase raamatukogu tekkeks“, sõnas avamisel Eesti Lennuakadeemia rektor Jaan Tamm.

Seni tegutses 1993. aastal asutatud lennuakadeemia Tähtveres maaülikooli ruumes, kasutanud Ülenurmel lennujaama vabu pindasid aga ka Tartu Ülikooli auditooriume ja laborieid. Nüüd koondub kogu lennuakadeemia tegevus ühte majja.

Eesti Lennuakadeemia uue õppehoone projekti toetas SA Archimedes struktuurivahenditest meetmest "Teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide õppe ja töökeskkonna infrastruktuuri kaasajastamine".

Akadeemia uue õppehoone avamise puhul korraldab lennuakadeemia 26.-28. augustil lennundusettevõtete töötajatele ja laiemale avalikkusele seeria loenguid ning tutvustab õppimis- ja õpetamisvõimalusi uutes tingimustes.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785