Autor: Rivo Sarapik • 23. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kesklinnas ruumi mitmele uuele ärihoonele

Büroopindade turul on suurima hinnatõusu teinud Technopolis Ülemiste, mujal on üürihinnad kasvanud vastavalt konkreetsete büroomajade vakantsile, rääkis RE/MAX Central kinnisvarabüroo juhatuse liige Ruth Tõniste.

„Näiteks Roccal Mares nn Audi Maja üürihinnad on olnud viimased aastad stabiilsed, kuna nemad pole hoolimata majanduslangusest oma üürihinda eriti langetanudki. Samas näiteks paindlikuma hinnaga uued ärihooned tõstsid üürihinda alles hiljuti, kuna vakants polnud enam nii suur ning pigem tekkis teatav defitsiit sobiva ruumi leidmisega,“ märkis Tõniste ja lisas, et veel leiab väga soodsatel tingimustel büroopindasid aegunud büroomajades, kuna vakants on seal endiselt olemas.

„Uute büroopindade hinnatõus on paratamatu, kuid protsentuaalselt üürihinna kasvu keskmine number ehk oluliselt ei tõuse, sest äärelinnas paiknevad vanemad büroomajad hoiavad oma hinnad veel madalal tasemel. Kahtlemata jääb endiselt keeruliseks spetsiifiliste äripindade turg, so kohvikud, autopesulad, kaubandus jne äripindade turul on alati nõudlust olnud,“ selgitas Tõniste.

Tema sõnul julgevad kliendid teha julgemaid otsuseid ning sageli otsustatakse büroopinna kasuks, kus on võimalik ka laieneda.“ Julgen prognoosida, et sellel sügisel, võrreldes viimaste aastatega, muutub äripindade turg märgatavalt aktiivsemaks,“ sõnas ta.

Kuna ehitushinnad on tõusuteel ja uute ärihoonete ehitamisel pole üürihind konkurentsivõimeline, läheb Tõniste arvates arendustegevuse hoogustumiseks veel aega. „Räägitakse võimalikest uutest ärihoonete ehitusest äärelinnas, aga kuniks ei ole kindlat ankruüürnikku, ei kiirustata ka ehitusega. Erinevalt teistest saab näiteks Tehnopolis Ülemiste lubada endale erandi - septembris alustavad nad uue ärihoone ehitusega. Nende suureks eeliseks on endiselt kompleksteenuste pakkumine. Samas oleks kesklinnas ju ruumi päris mitmele uuele ärihoonele,“ arvas Tõniste.

Ärihoonete keskmine üürihind on suhteliselt madal ning arendajate äriplaanid on Tõniste sõnul saanud palju kannatada seetõttu, et viimastel aastatel sõlmitud palju alla omahinna üürilepinguid.“ Hetkel pakutavad üürihinnad on juba mõistlikud, kuid kindlasti lähitulevikus on näha teatavat üürihinna kasvu. Üürihinnad pigem ühtlustuvad ja need, mis olid pigem seni madalad, tõusevad ning ülikõrge üürihinnaga büroopinnad saavad ka täidetud,“ märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785