Pealinna arendustes ootab ostjat 1700 elamispinda 

Realia Group OÜ uusarenduste monitooringu kohaselt oli 2011. aasta esimese poolaasta lõpuks Tallinnas ja lähivaldades kokku 159 eluruumidega arendusprojekti, mille jääk on ca 2320 elamispinda, millest üle 1700 asuvad Tallinnas, ülejäänud lähivaldades.

Neist omakorda aktiivses pakkumises oli 139 arendusprojekti. Vastavalt aktiivse korterite jäägiga Tallinnas ligi 1500 ühikut ja lähivaldades 500 ühikut.

Esimese poolaastaga on uute korterite kogujääk vähenenud, aga aktiivsete pakkumiste arv tõusnud. Projekte on juurde tulnud, aga ka nn portfellis ja pankrotis olevate korterite jääk on vähenenud.

Kui võrrelda samasid näitajaid eelmiste aastatega, siis on kogujääk järk-järgult vähenenud. 2009. aasta lõpus oli see 2700 korterit ja 2010. aasta lõpus 2200 korterit. Aktiivselt pakutavate korterite arv on aga suurenenud, vastavalt näiteks oli Tallinnas möödunud aasta lõpus pakkumisel 1200 uut korterit, ent tänavu I poolaasta lõpus 1500 korterit.

Käesoleva esimese poolaasta keskmine müügihind oli 1374 eurot ruutmeetri kohta. Keskmine hind on võrreldes mullusega tõusnud pea 10%, mis vastava näitaja oli 1250 (2009. aastal ca 1200). Hinnatõus on tingitud uute projektide pakkumisele tulemisest kesklinnas ja Põhja-Tallinna kesklinna poolses osas, aga ka asjaolust, et uutes projektides müüakse ära kõige kiiremini parimad korterid, mis  tõstab keskmist hinda.

Uusarenduste keskmine hind on tõusnud analoogselt koguturuga. Tallinna linna koguturu tehinguhindades oli keskmine ruutmeetrihind (kasutatud lõikeportsenti 10%) 2009. aastal 820 eurot ruutmeetri kohta, mullu 877 ja tänavu I kvartalis ligi 933.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed