Autor: Romet Kreek • 22. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske Markets: Soome ehitusolud võivad olla halvenenud

Kuigi Soome ehituses oli esimese poolaasta tellimusteraamat tugev ja elamuehituse nõudlus stabiilne, on olud tõenäoliselt halvenenud, mis võib viia teise poolaasta vähema eluasemete ehitustega alustamiseni, kirjutas Danske Marketsi analüütik Ari Järvinen panga hommikuülevaates.

Seni on pankade laenumahud ja elamute müügimahud olnud stabiilsed, kuid elamuostjate kindlustunne on saanud löögi. Esimesel poolaastal ja isegi juulis jäi aastases võrdluses Soome kasutatud korterite müük stabiilseks. Uute eluasemete ehitus on kasvanud mõõdukalt, kuid on umbes 30 protsenti madalamal buumiaastate 2006.-2007. aasta tasemest. Juunis kukkusid selgelt tarbijakindluse indikaatorid, mis juulis näitasid mõningast paranemist, kuid tõenäoliselt nõrgeneb teisel poolaastal eluasemenõudlus ja hinnakujundus.

Soome ehituse taastumist vedas eluasemete ehitus. Soome eluasemete ehitus hakkas paranema 2010. aasta teises kvartalis ja kasvas 33 700 ühikuni. Seda on umbes kümme protsenti rohkem pikaajalisest keskmisest tasemest. Läinud nädalal prognoosis Soome tööstusföderatsioon, et turu finantseeritud eluasemete ehitus jääb sel aastal stabiilseks ja langeb tuleval aastal väga tagasihoidlikult, vaatamata hiljutisele finantsturgude tormile. Meie nii optimistlikud ei ole, teatas pank.

Karmim finantseerimine ja kasvav ebakindlus avaldab negatiivset mõju mitte-eluasemeehituse segmendile. Kitsamad riigifinantsid hoiavad tõenäoliselt infrastruktuuri ehituse mahte väikeses languses.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785