Autor: Silvia Kruusmaa • 18. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameeriklased on muutumas omanikest üürnikeks

Ehitajatel on USAs aina kiirem uute korterite ehitamisega, sest nõudlus üüripindade järele on järsult kasvanud ning kunagi nii püha Ameerika unistus kodu omamisest on tuhmumas.

USA kaubandusministeerium teatas, et uute eluasemete ehitus langes juulis 1,5% võrreldes 2010. aastaga 604 000 ühikuni. Samas uute mitmepereelamute ehitus kerkis 7,8% 179 000 ühikuni, kirjutas Reuters.

Tihti üürimiseks kasutatavate mitmepereelamute ehituse kasv peegeldab trendi, mille järgi koduomanike arv kahaneb ja üürnike arv tõuseb.

Kodu omavate inimeste arv langes 65,9%ni teises kvartalis – see on madalaim tase pärast 1998. aastat. Kõrgeim oli see näitaja lõdva laenupoliitika tõttu kodumüügi tippajal 2004. aasta teises pooles, kui omanike protsent oli 69,2.

„Isegi juhtumitel, kus oleks rahaliselt mõistlikum või isegi odavam kuu lõikes üürimise asemel kodu omada , ei taha paljud inimesed seda ostu teha. See trend jätkub,“ ütles Morgan Stanley USA kinnisvarastrateegia juht Oliver Chang.

Kodu omamise määr on tõenäoliselt veel madalam kui märgitud 65,9%, leiavad Morgan Stanley analüütikud. See võib olla vaid 59,2%, kui arvestada sisse kodulaenuvõlgnikud, seda aga valitsus ei tee, on Chang oma uurimuses välja toonud.

„Kukkuvate kinnisvarahindade, limiteeritud kodulaenu saamise võimaluse ja paremate üürivõimaluste kombinatsioon muudab kardinaalselt viisi, kuidas ameeriklased elavad,“ selgub Morgan Stanley uuringuaruandest. „Me usume, et see muutus on alles alguses ja riigist on saamas üürnike ühiskond,“ lisas Chang.

Ameeriklased on hakanud loobuma ideest omada kodu, kuna laenamisstandardid on muutunud karmimaks ja takistavad laenusaamist võimalikel laenajatel.

Kuna aina enam ameeriklasi soovib elada üüripinnal, siis on vähenenud USAs vabade korterite määr, mis kukkus teises kvartalis 5,9%le (see on madalaim tase pärast 2006. aastat).

Osadel üürnikel ei ole alternatiive. 2010. aastal algatati 3,8 miljonit sundmüüki ning see arv võib kerkida 6 miljonini 2013. aastal.

Üürimine võib olla hea võimalus

„Eluase võib olla tegelikult väga riskantne investeering, kui vaadata majanduslangust. Me peaksime vaatama üürimist kui auväärset võimalust,“ märkis majandus- ja poliitikauuringute keskuse asedirektor Dean Baker.

Valge Maja tahab üürida välja, müüa või muul viisil lahti saada laenugigantide Fannie Mae ja Freddie Maci poolt kontrollitud ja haamri alla läinud kodudest. Eesmärk on tuua stabiilsust ja likviidsust kinnisvaraturule.

President Barack Obama otsib võimalusi muudatusteks elamu finantseeringutes. Presidendi administratsioon esitas veebruaris plaani kolme erineva ettepanekuga, mis kõik lõppkokkuvõttes vähendaksid valitsuse rolli kodulaenuturul järgnevatel aastatel ning tõmbaks tühimiku täitmiseks sinna erakapitali. Valge Maja teatas, et eesmärgiks on kindlustada, et ameeriklastel oleks mõistlikus ulatuses ligipääs taskukohase hinnaga elamuturule. Siiski märkis Valge Maja, et eesmärgiks pole kindlasti kõigist ameeriklastest koduomanikud teha. Võimude hinnangul on umbes 100 miljonit ameeriklast üürnikud, toomata välja, kas seda omal valikult või häda sunnil.

Praegu garanteerivad Fannie Mae ja Freddie Mac koos föderaalse elamuametiga umbes 90% kõikidest USA hüpoteekidest. Ka Fannie Mae hiljutine uuring näitab, et aina enam inimesi eelistavad ostmise asemel üürida kinnisvara.

„Rahulolematus sellega, kuhu suunda majandus liigub ja sellega seotud kartus tööhõive pärast summutab huvi koduostmise järele ja aeglustab ka majanduse taastumist. Inimesed, kes usuvad, et omamine on parem kui üürimine, plaanivad vaatamata sellel üürida, kuni asjad ei parane,“ rääkis Fannie Mae peaökonomist Doug Duncan.

Hiljutine uuring näitas, et rohkem ameeriklasi eelistaks omada kinnisvara, kui neil oleks finantsilised võimalused. Vaid 24% üürnikest ütlesid, et nad teevad seda omal valikul ning 81% vastanutest uskus, et kodu omamine on parim pikaajaline investeering peredele. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785