Autor: Mariliis Pinn • 17. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia pole vaid suurtele tegijatele

Euroopa Liidu standardite harmoniseerimise käigus on ka Eestis välja töötamisel kord, mis võimaldab väiketootjal oma seadmed lihtsustatud korras võrku ühendada ja loob eletri müümiseks vajalikud tingimused.

Kuigi oma tarbeks päikesest või tuulest elektri tootmise puhul on seadmete tasuvus täna veel üsna pikk, tasub maja ehitama asudes kindlasti mõelda ka juba tulevikule ja lisada juba täna päikesepaneelide või tuulegeneraatori paigaldamise valmidus.

 Peamisteks päikeseelektrijaamade arengut pidurdavateks teguriteks Eestis on elektrienergia madal ostuhind ja keerukas üldvõrguga liitumise protsess eraisikule kui väikesele tootjale, märgib Sven Lõokene Taastuvenergia OÜst. “See olukord paraneb plaanide järgi 2011. a lõpus,” lisas ta. Nimelt siis saab paika väiketootja eletrivõrguga lihtsustatud liitumise kord.

“Sõltumata tänasel hetkel veel pikast tasuvusajast, võrreldes näiteks Saksamaaga, on esimesed üldvõrguga seotud päikeseelektrijaamad Eestimaal siin-seal juba paigaldatud ja toimivad väga hästi. Lähtudes elektrihinna  järjepidevast tõusutrendist, väheneb oluliselt ka juba täna paigaldatud  päikesepaneelide tasuvusaeg,” rääkis Lõoke.

 “Kui tarbida kogu toodetud päikeseenergia oma majapidamise raames, oleks võrku ühendatud 1-3 kW süsteemi tasuvusaeg ca 25 aastat. Võrdluseks, et Eesti päikese ning Saksamaa päikeseelektri ostuhindadega oleks tasuvus kuni kümme aastat. Päikesepaneelide elueaks loetakse keskmiselt 30 aastat,” ütles Lõokene. “Juunis Saksamaal toimunud Intersolar 2011 messil jäi kõlama ütlus, et päikese-energia on ainuke energialiik, mille hind langeb. 10-15 aasta perspektiivis on prognoosiks, et 1kW päikesepaneelide süsteemi hind saab olema ca 1500€, mille tasuvus tänase elektrihinnaga 0,124€/kW on 13 aastat,” lisas Lõokene. Bakeri Oü juhatuse liige Anti Tiik ütles, et tänaseks on tuulegeneraatori tasuvusaeg heades tuuletingimustes alla 10 aasta ja väiketuulikud teenivad sõltuvalt tootjast 15-25 aastat, mille järel vajavad nad kapitaalremonti ning on taas töövalmis. Autonoomse süsteemi hinnast suure osa moodustab akupark, mida peab iga 10 aasta tagant vahetama ja oluliselt odavam on akupargi asemel kasutada elektrivõrgu ühendust ja võimalusel müüa toodetud ülejääk. Süsteemi täpne hind sõltub lahendusest, kuid Tiigi sõnul on 10kw tuulikukomplekti optimaalne hind 33-34 000 eurot koos paigalduse ja vajalike lubadega. Kuigi ametlikult elektrivõrguga veel lihtsustatud korras liituda ei saa, on Eestis juba esimesed entusiastid oma süsteemid võrku liitnud. Kuna huvi selle vastu on olemas, siis väiketootjad ootavad, et lihtsustatud liitumise kord saaks paika võimalikult kiiresti. “Lisaks on juriidilisel isikul võimalik taotleda subsiidiumi võrku edastatud elektrienergia eest, ka otseliini kaudu ühendatud süsteemide puhul, mille hulka saab lugeda ka elektrienergia tootmist enda tarbeks. Selline seaduslik alus annab võimaluse luua energiaühistuid,” selgitas Tiik. Tuulegeneraatori paigaldamiseks on vaja ka kohaliku omavalitsuse nõusolekut, kuna tuulik on kõrgem kui loata püstitada lubatud viis meetrit.  “Omavalitsustel enamasti puudub kogemus väiketuulikutega, tuuliku all kujutatakse ette 100 meetrise masti otsas olevat kolmemegawatilist tuulikut, kuid väiketuuliku mastikõrgus jääb reeglina 10-36 meetri piiresse,” lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785