Autor: Anne Oja • 17. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RKAS arvestab ehitushinna tõusuga 

Riigi Kinnisvara (RKAS) hinnangul mõjutab CO2 raha kasutamist ehituses eelkõige ajarisk, hinnatõus on sisse planeeritud ning ilmselt tõusevad hinnad erinevate tööde lõikes erinevalt.

"Kuna tööd on väga erinevad, ei ole põhjust nõustuda kõikide tööliikide ühesuguse kallinemisega. Hinnakõikumised ehitusturul on kindlasti seotud ka hooajaliste töödega, näiteks fassaadi krohvimistööd või küttesüsteemi rekonstrueerimine," rääkis RKASi CO2 projektidirektor Andrus Kõre.

Lõviosa CO2 rahast läheb fassaadidele, 34,9 miljonit eurot. Järgnevad ventilatsioonitööd 25,9 miljoni ja katused 22,4 miljoni euroga. Renoveerimisraha jagamisel ühe objekti piires lähtutakse sellest, kui palju soojust mingi tööga kokku hoida annab. Kui raha kõigi tööde tegemiseks ei jätku, eelistatakse neid, mis annavad suuremat soojuse kokkuhoidu.

Kõre sõnul on RKAS oma erinevates riskistsenaariumides ka ehitushinna tõusu arvestanud. "Kui hankemenetluse käigus selgub, et projekti tegelik maksumus ületab investeeringute kavas prognoositud maksumust, esitab toetuse saaja 40 tööpäeva jooksul hankemenetluse tulemuste selgumisest, kuid mitte hiljem kui 2012. aasta 1. märtsiks, ministeeriumile investeeringute kava muutmise ettepaneku kas investeeringute ja nendega seotud tööde mahu vähendamiseks, toetuse saaja täiendava omafinantseeringu kaasamiseks või projekti lõpetamiseks," selgitas ta.

Objekti investeeringute kava muutmise protsess on Kõre sõnul rangelt reguleeritud ja aeganõudev. "Viimane võib mõnes ehitajas pahameelt tekitada, kuna nõuame neilt tähtaegadest kinnipidamist, samal ajal kui muudatuste kooskõlastamine erinevate osapoolte vahel võtab osa väärtuslikust ajast", märkis Kõre.

Kuna aega on vähe, peavad hanked olema hästi täpsed, et tekiks võimalikult vähe vaidlusi. Praegu saab Riigi Kinnisvara öelda, et hankekonkurssidest võetakse osa. Suuremate hankekonkursside teated ilmuvad riigihangete registris, kuni 249 999-eurose mahuga hanked aga Riigi Kinnisvara kodulehel.

Planeeritud tööde maht liigiti (mln eurot): Fassaadid                     34,9

Ventilatsioonitööd        25,9Katusetööd                    22,4Küttesüsteemid            21,5Aknad                             12,4Projekteerimine             7,6Viimistlus abitöödena  3,5Omanikujärelevalve      3,4Automaatika                   2,7Elektrisüsteemid           2,6Välisuksed ja väravad  2,5Valgustus                       2,5Vahelaesoojustus        2,5Alternatiivenergia         1,9Põrandasoojustus       1,4

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785