16. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitajad haistavad karmi hinnatõusu

Ehitusfirmade hinnangul võib sundus kasutada saastekvoodi müügist teenitud 150 miljonit eurot ära enne 2012. aasta lõppu kaasa tuua isegi 30% hinnatõusu.

Vee-, kanalisatsiooni-, kütte- ja ventilatsioonitöid tegeva OÜ Remondimees juht Janek Task rääkis, et kevadel hinnatõusu veel näha polnud, kuid nüüd hinnad tõusevad. "Saame seda aru sellest, et kui teed pakkumise enda standardhindadega, on konkurentide pakkumised kallimad," selgitas Task, kelle firma renoveerib kvoodirahast Raasiku põhikooli.

"Raske öelda, kui palju hinnad tõusevad, aga arvan, et suurem hinnatõus jääb järgmisse aastasse. Kui on ikka vaja mingi imeobjekt järgmise aasta lõpuks valmis saada, võivad hinnad tõusta koguni 30%. Igal juhul tõusevad tööjõukulud, metalli ja materjali hinnad," lisas Task.

Traveter Ehitus renoveerib kvoodirahaga Tallinnas Vilmsi 55 asuvat Rahvakultuuri Arendus- ja Koolituskeskuse fassaadi. „Materjalide ja tööjõu hinnad, mis puudutavad fassaaditöid, on tõesti tõusnud ning seda eriti 2011. aasta algusest. Samuti on tunda materjalide tarneaegade pikenemist,“ rääkis Traveter Ehituse juhatuse liige Indrek Uusalu. Ta mainis, et hinnad on juba tõusnud 20% ja seda eelkõige tööjõu kallinemise tõttu.

Kui nii mõnigi siinne ehitusfirma juht loodab, et hinnatõus meelitab Eesti ehitajaid Soomest koju tagasi, pole Soomes tegutsevatel Eesti ehitusfirmadel sellist mõtetki pähe tulnud. Esiteks on Soomes ehitaja palk ligi kaks korda suurem, teiseks turg stabiilsem.

„Meie hind on tihtipeale kallim kui soomlaste oma,” tunnistab aastaid Soomes tegutsenud ehitusfirma Lindrem juht Jaak Puskar. „Lindrem tegutseb ka Eestis, kuid tööd siin väga pole. Eestis on hinnad sellised, et ei leia töötegijaid. Lisaks on paremad mehed Soomes. Ma heameelega ei teeks Soomes tööd, aga Eestis pole piisavalt tööd ning ma ei näe mootorit, mis hakkaks seda ehitusturgu tõstma. Kui Eestis vastab vaid 2-3 firmat hanke tingimustele, siis Soomes sellist jama ei ole. Soomes pole vahet, kas teed pakkumise 2- või 20miljonilisele projektile.”

Loe täispikka lugu Äripäeva paberlehest!

 

Autor: Anne Oja Silvia Kruusmaa

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785