7. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valka koostootmisjaam sai nurgakivi

Täna pani Eesti Energia nurgakivi esimesele elektri- ja soojustootmisüksusele väljaspool Eestit. Valkasse kerkiv biokütusel töötav jaam läheb maksma ligi 10 miljonit eurot.

Eesti Energia (EE) rajab Valka koostootmisjaama Euroopa Liidu rahalisel toel. Koguinvesteering on ligi 10 miljonit eurot, millest 36% katab taastuvenergia projektidele mõeldud Euroopa Liidu struktuurifondi toetus. 

Valka koostootmisjaama elektriline võimsus on 2 ning soojuslik võimsus 8 MW. Jaam hakkab soojusega varustama Valka linna ning elektergi müüakse Lätis. Jaama rajamiseks sõlmis EE aasta alguses nö võtmed kätte ehituslepingu Hollandi firmaga Imtech Industry International.

„Uus koostootmisjaam hakkab elektrit ja soojust tootma efektiivselt ja keskkonnasõbralikult eelkõige kohalikust biokütusest. Tegemist on tasuva projektiga,“ sõnas EE juhatuse esimees Sandor Liive. 

Koostootmisjaamade arendamine võimaldab EE kinnitusel pakkuda tarbijale konkurentsivõimelise hinnaga soojust, hajutada ja mitmekesistada elektritootmist ning vähendada elektri ülekandekadu.

EE tütarfirma Enefit Power&Heat toodab praegu Valkas soojust biokütust ja kütteõli kasutavates katlamajades. Uue jaama valmimisel jäävad senised katlamajad reservi ja tipukoormuse rahuldamiseks. Soojusettevõtte aktsiatest kuulub EEle 90 ja Valkale 10%.

EEl on praegu ehitamisel kolm koostootmisjaama. Aasta lõpuks valmib Jõgevamaal Baltimaades ainulaadne jaam, mis hakkab lisaks elektrile ja soojusele tootma ka külma. Valka jaam alustab tööd 2012. aasta suvel ning 2013. aastal valmib Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785