19. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: nõudlus kontoripinna järele väheneb

Noorte talentide töölemeelitamine seisab pigem ruumide efektiivsuse ja kvaliteedi kui nende suuruse taga, selgub kinnisvarakonsultatsioonifirma Colliersi uuringust.

Colliers analüüsis nn Y-põlvkonna (80- ja 90-ndatel sündinud) motivatsioone ja käitumist, et mõista, kuidas nende töörutiinid ja käitumine töökohal erineb eelmistest põlvkondadest. Firma enda seisukohalt oli oluline mõista, kuidas mõjutab uus töötajate põlvkond oma väärtushinnangutega ärikinnisvaraturgu.

Näiteks tuuakse välja, et oma konkurentsivõime tõstmiseks peavad ettevõtted tagama, et töötajatel oleks töökohal ka mingi reaalne privaatne ruum. Kokkuvõtlikult tuuakse uuringust esile viis põhimõttelist järeldust, mida nii ärikinnisvaraarendajad kui ka tööandjad peavad edaspidi arvestama.

1. Nõudlus kontoripinna järele väheneb, kuna olemasolevat pinda kasutatakse aina efektiivsemalt ja tööandjad rakendavad "alternatiivse töötamise strateegiaid," näiteks kodus töötamist.

2. Töökoha ruumiplaneerimise fookus muutub – kasvab vajadus paindliku ruumi järele, mis kombineerib edukalt efektiivselt paigutatud töökohti paindlike koosolekuruumide ja avara sotsiaalse alaga. Need muutused toovad kaasa ka iga inimese personaalse tööruumi vähenemise. Kuigi personaalse tööruumi vähenemine 12 ruutmeetrilt 8 ruutmeetrile ei saa olema harv juhus, siis laias laastus võib prognoosida, et isikliku tööruumi vähenemine jääb ühe kolmandiku piiresse.3. Ruumikasutus peab muutuma oluliselt paindlikumaks – see  mõjutab hoonete planeerimist, haldamist, juhtimist, tehnoloogilist platvormi ja ehitusstruktuuri.4. Tööruum peab reaalselt vastama kaasaegsetele jätkusuutlikkuse standarditele. Iseäranis tähtis saab olema energiaefektiivsus.5. Kasvab nõudlus andmekeskuste (haldus, laondus, varundus) järele.

 “Y-põlvkonna töötajad vahetavad töökohti iga 1-2 aasta tagant. See seab nende ettevõtete ette, kelle jaoks on kriitiline  oma parimate töötajate alleshoidmine, väga suure väljakutse,” kommenteeris uuringut Colliers International Eesti äriüksuse hindamise ja investeeringute juht Margus Tinno. “Targad tööandjad tunnistavad, et nende füüsiline kontoripind ja töökeskkond võib oluliselt väärtustada nende brändi tööandjatena ja tõmmata ligi häid talente,” lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785