15. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaitsevahendid aitavad ehitaja elu ja tervist hoida

Ehitustöödel kasutavad kaitsevahendid aitavad hoida ehitaja elu ja tervist.

Peamised ehitusel kasutatavad kaitsevahendid kaitsekiiver, turvarakmed ja ohutusvööd, samuti kaitsejalanõud, silmade ja näokaitsevahendid, hingamiselundite ja kuulmiskaitsevahendid, kaitsekindad, põlvekaitsed, helkurvest, kaitseriietus.

Kaitsekiivri kandmine ehitusplatsil on kohustuslik piirkondades, kus tööprotsessist tulenevalt on peavigastuse oht. Töötamisel kõrgel paiknevatel töökohtadel, tellingutel ning nende all ja lähedal, ka töötamisel redelitel. Samuti tellingute püstitamisel ja lahtivõtmisel, töö tõsteseadmete, sh kraana tööpiirkonnas. Kindlasti ei tohi kaitsekiivrit unustada töötamisel avakaevetes, šahtides ja tunnelites.

Kaitsekiivri kasutusaeg on kuni viis aastat kiivri tootmiskuust. Osal kiivritel on peal ka UV-indikaator, mis annab teada, millal on aeg kiiver välja vahetada.

Tellingutel, katustel, tööplatvormidel ja teistes kohtades töötamisel, kui kukkumisohtu ei saa muude ohutusabinõudega vältida, tuleb kasutada oludele sobiva kinnitussüsteemiga turvarakmeid.

Kui töötamise või liikumise ajal on kukkumisoht, peab suurema kui kahemeetrise kukkumiskõrguse puhul rakendama ohutusabinõusid, nagu kaitsepiirded, ohutusvõrgud jt analoogsed kaitsevahendid. Kui töö laadi tõttu on nende kasutamine võimatu, tuleb ohutuse tagamiseks anda töötajale ohutusvöö või -rakmed ning kinnitada need ohutustrosside või -köitega või kasutada teisi julgestusmeetodeid.

 Ehitustöödel peab üldjuhul kasutama kaitsejalanõusid. Põrandatöödel ja muudel põlvitamisega seotud töödel tuleb kasutada põlvekaitseid.

Kui töötaja peab sisenema kõrge riskitasemega alale, nt alale, kus õhk sisaldab ohtlikke kemikaale, on ebapiisava hapnikusisaldusega või süttimisohtlik, peab ta tervisekahjustuse vältimiseks kasutama sobivaid isikukaitsevahendeid.

Keevitustöödel peab kasutama kaitseriietust ja teisi isikukaitsevahendeid.

Töötajad, kes puutuvad tööl kokku asbestitolmuga, on kohustatud järgima tööandja koostatud ja kinnitatud ohutusjuhendit ning kasutama ettenähtud isikukaitsevahendeid.

Töötamisel liiklusega seotud kohtades või pimedal ajal tuleb kanda helkurvesti.

Tööandja peab varustama töötajad vajalike isikukaitsevahenditega, korraldama nende kasutamise väljaõppe ning vajadusel ka näitliku kasutamise. Töötajatele väljastatavad isikukaitsevahendid peavad olema puhtad ja töökorras, neid tuleb regulaarselt kontrollida ja hooldada.

Tööandja on kohustatud pidama töötajatele väljastatud isikukaitsevahendite arvestust.

Autor: Alari Nahkur

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785