14. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapo vahistas Narva ehitusettevõtja

Kaitsepolitsei pidas üleeile kinni Narva linnavolikogu liikme Fjodor Ovsjannikovi ja Narvas tegutseva ehitusärimehe Gennadi Fanfora, keda kahtlustatakse mitmetes erinevates kuritegudes.

Fjodor Ovsjannikovi kahtlustatakse konkurentsi kahjustav kokkulepe sõlmimises ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt või kaudselt määrati kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi ning jagati kaubaturg (Narva linn) (KarS § 400 lg 1). Samuti kahtlustatakse teda mõjuvõimuga kauplemises (KarS § 298(1)) ja mõjuvõimuga kauplemise katses.

Lisaks eelnenule kahtlustatakse teda ametiisiku poolt talle lubatud vara vastuvõtmisega nõustumises, mis on toimepandud nõudmisega ja suures ulatuses vastutasuna selle eest, et ametiisik oma ametiseisundit kasutades paneb toime seadusega lubatud teo (KarS  293 lg 2 p 2,4) ning rahapesus (KarS § 394 lg 1).

Kinni peetud ärimeest kahtlustatakse samades kuritegudes, välja arvatud pistise võtmine.

Kinnipidamised on seotud kriminaalasjaga, mille raames uuritakse konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimist Narva linnas ehitusvaldkonnas tegutsevate ettevõtete vahel ja selle täpseid asjaolusid ja seotud isikute ringi.

Eile taotles Viru Ringkonnaprokuratuur kinni peetud isikute vahistamist eeluurimise ajaks, kohus rahuldas prokuröri taotluse.

ERR-i andmetel pidas kaitsepolitsei Ovsjannikovi ja Apest Grupp OÜ omaniku Fanfora kinni konkurentsikuriteo uurimiseks, milles on kahtlustuse saanud ka keskerakondlasest Narva endine abilinnapea Andrei Filippov.

Äripäev on varem kirjutanud, et Narvas pääses maksumaksja raha eest ehitama vaid kitsas ring ehitusfirmasid ja ehitushangetel oli tavaks anda altkäemaksu, mille suurus ulatus 10%ni hanke maksumusest.

Narva endise abilinnapea Andrei Filippovi kinnipidamise järel ütles Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kase, et Narvas võitsid riigihankeid ainult teatud firmad. Väljaspool seda ringi olevad ettevõtjad ei pääsenud hangetel isegi osalema. Prokuröri sõnu kinnitab ka riigihangete register.

Filippovile allunud linnavara- ja majandusamet korraldab linnale kuuluvate objektide remontimist ja ehitamist. Enamasti on hangete maksumus alla 250 000 euro, mis võimaldab neid läbi viia lihtmenetlusega ehk amet ise saadab enda valitud firmadele hankel osalemise kutsed.

Lisaks linnavara- ja majandusametile on hulgaliselt ehitushankeid läbi viinud ka linnale kuuluv sihtasutus Narva Haigla.

Kui jätta kõrvale asfalteerimistööd, siis mõlema asutuse viimase enam kui kolme aasta edukaim lihtmenetlusega ehitushangete võitja on vaieldamatult Gennadi Fanforale kuuluv osaühing Apest Grupp. Kuid üllatavalt hästi said töid ka pisikesed, 1,5-2 miljoni kroonise aastakäibega osaühingud Alakki, Akka AB, Alpikann Wiru Grupp ning FN Grupp.

Paar anonüümsust palunud ettevõtjat rääkis Äripäevale, et kui keegi süsteemiväline firma juhtus hankel odavaima pakkumise tegema, sunniti teda pakkumist tagasi võtma või öeldi, et nüüd oled meile 10% hanke hinnast võlgu. Ehk kui keegi soovis pirukast osa saada, tuli tal maksta. Samuti kirjeldati, kuidas ühe skeemis osalenud firma omanik kiitles juba linnaeelarve koostamise ajal, et hakkab järgmisel aastal linnas seda ja toda ehitama ning firma vajab sestap töötajaid juurde.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785