6. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakri poolsaare tuulepark laieneb

Nelja Energia gruppi kuuluv Paldiski Tuulepark OÜ allkirjastas üleeile lepingu firmaga GE Energy olemasoleva Pakri tuulepargi laienduseks.

Üheksa 2,5 MW GE elektrituulikut püstitatakse Paldiski linnast kirdes asuvale Pakri poolsaarele, kus aastast 2005 töötavad juba kaheksa tuulikut koguvõimsusega 18,4 MW.

Paldiski tuulepargi koguinvesteeringu maksumuseks on 31 miljonit eurot ning tuulepark alustab tööd 2012. aastal.

Lepingu allkirjastanud Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ütles, et uus tuulepark rajatakse koostöös ettevõttega Eesti Energia, kes sõlmis analoogse tuulikute tarnelepingu juba mõni aeg varem. „Koos olemaolevate tuulikutega moodustub Pakri poolsaarele Baltimaade suurim tuulepark võimsusega 63,4 MW,“ lisas Kruus.

Paldiski tuulepargi omanikud on Nelja Energia pikaajalised investorid Freenergy AS ja Norra energeetika ettevõte Vardar Eurus AS. Freenergy ja Vardar Eurus on tänaseks taastuvenergiasse investeerinud Baltikumis enam kui 200 miljonit eurot.

Vardar Eurus kuulub 90% ulatuses Norra energiakontsernile Vardar AS ja 10% ulatuses põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO. Eestis registreeritud Freenergy suurim omanik on 33%-se osalusega Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD).

Kõiki Vardar Eurus ja Freenergy AS-le kuuluvaid tuuleparke opereerib ning projekte arendab Nelja Energia OÜ. Hetkel on Eestis valmis kaheksa tuuleparki koguvõimsusega 90,4 MW ja ehituses üle 50 MW. Lisaks on ettevõttel Leedus kaks tuuleparki koguvõimsusega 26MW. Arendamisel on kogu Baltikumis maismaa tuuleparke ligikaudu 300 MW ja meretuuleparke 700 MW ulatuses.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785