Mida otsib tänane korterostja?

On selge, et müüki ei toimu, kui kinnisvara on ülehinnatud või alles valmivale arenduprojektile on määratud tulevikuhinnad, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo kutseline maakler Eleri Soonsein.

Sellises olukorras tuleb oodata, kuni nõudlus kasvab. Järgnevalt aga neli aspekti, mida kortermajja kodu ostja just praegu kinnisvaraturul jälgib.

Taristu peab olema väga heal tasemel
Kõige tähtsam argument ostjatele on asukoht. Arendajatel tasuks eelistada levinud elamupiirkondi või nende vahetut lähedust, piirkonda, kus on olemas poed, koolid, lasteaiad, arstiabi jms. Üldjuhul armastavad inimesed elada juba armsaks saanud piirkonnas. Vahel on seal möödunud lapsepõlv, noorus või elavad seal head sõbrad. Igal juhul eelistatakse juba tuttavat kanti. Ei maksa karta Tallinnast pisut väljas olevaid asulaid, nt Keilat. Seal on välja kujunenud oma elanikkond, kes seal kas elab või töötab ning nõudlus korterite järele on piisav.

Sissetuleku suuruse põhjal määratakse kodulaenu makse ja siis ostetava kinnisvara väärtus
Teine tähtis argument on hind. Sissetulekutel on piirid ja see seab ka ostetavale varale piirid. Nagu nutikas ja majanduslikult analüüsiv eestlane ikka, vaatab ostja erinevad võimalikud variandid üle ning valib soodsaima ja kvaliteetseima. Seega ei saa müüja määrata hinda ainult selle järgi, kui palju ta sooviks saada oma vara eest, vaid tal tuleb arvestada teiste sama piirkonna arendajate pakkumiste ja nende hindadega. 

Kodu ostmisel on oluline ka ehituseksperdi teenus
Kvaliteet on kolmas väga oluline ostuotsust mõjutav asjaolu. Suure pakkumiste hulga tõttu on ostjad järjest rohkem hakanud kasutama ka ehitusekspertide abi elamispinna ülevaatusel. Asjatundjad aga märkavad asju, mida tavasilm ei näe.  Kuna inimeste elatustase pidevalt tõuseb ja võimalused paranevad, hinnatakse järjest rohkem kvaliteeti nii välis- kui ka siseviimistluses. Kui on kõrvuti valida sama hinnaga kaks uut korterit oma väikeste eripäradega ning ühes on põrandal odav laminaatparkett, plastaknad, toaseinad on viltu jms, siis kehvema korteri müüja peab hinda alandama. Kvaliteetse viimistlusega elamus aga võib  julgelt kõrgemat hinda küsida.

Ruumilahendus ja elamu välimus on olulised lisaväärtused
Neljas väga tähtis nüanss praegusel kinnisvaraturul on arhitektuurne pool, milline on maja välisilme, ning millised on tubade lahendused. Head projekteerijad ja arendajad on üldjuhul juba kogemustega, neil on omad koostööpartnerid suuremate kinnisvarafirmade näol ning osatakse leida ostjatele sobivaimad lahendused.  

Osale arutelus

  • Eleri Soonsein

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Talot otsib MÜÜGI PROJEKTIJUHTI

M-Partner HR OÜ

29. aprill 2018

Harmet otsib INSENER-PROJEKTEERIJAT

Harmet OÜ

20. mai 2018

Endover otsib eriosade ehitustööde projektijuhti

Endover KVB OÜ

30. aprill 2018

Ehituse erilehed