27. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara järelturul lagi käes

Praegu on Tallinna korterite kohta ligikaudu 1000 müügipakkumist enam kui aasta alguses. Enim on ostja jaoks kasvanud valik äärelinna korterite järelturul ja kesklinna uusarendustes.

Kinnisvaraportaali City24 andmetel oli tänavu jaanuaris Tallinnas keskmine korterite müügipakkumiste arv 6355, juunis on keskmine pakkumiste arv tõusnud aga 7364ni. Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino võrdleb City24 müügipakkumiste arvu jaanuaris ja mais ning leiab, et peaaegu kõigis Tallinna linnaosades on olnud kasv üle 10%. Sellest väiksemaks on kasv jäänud ainult kesklinnas ja Kristiines, kus pakkumine suurenes vastavalt 7% ja 0%.

Põhja-Tallinnas aga pakkumine vähenes 1%. Kiirelt on kasvanud uuemate korterite valik – pärast 2010. aastat ehitatud korterite müügipakkumiste arv on jaanuari 428-lt kerkinud mais 561-le, ehk kasv ligikaudu 30%.

Kesklinn ja Põhja-Tallinn pakkumiste eestvedajad

Vaatamata kesklinna ja Põhja-Tallinna korterite müügikuulutuste arvu kesisele kasvule või lausa vähenemisele on need piirkonnad siiski andnud peamise kasvu uute korterite valikus. Adaur Grupi kinnisvaraanalüütiku Tõnu Toompargi väitel on Tallinna uutest korteritest enamik lisandunud just kesklinna ja Põhja-Tallinnasse. Kuid Toompark nõustub ka, et tänavu esimesel poolaastal on Tallinnas lisandunud valikusse ka vanemate korterite pakkumisi.

Tema sõnul võivad siin põhjuseks olla ootel olnud pakkujad, kes aasta alguses eurole üleminekult midagi ootasid. “Kui märtsikuuks selgus, et midagi vapustavat kinnisvaraturul ei toimunud, siis tulid tagasihoitud pakkumised müüki,” selgitab Toompark.

Uusarendused hakkavad südalinnast kaugemale vaatama

Ober-Hausi kinnisvaraanalüütiku Rain Räti sõnul on uute korterite pakkumine kesklinnas kasvanud seetõttu, et arendajad hindavad asukohast lähtudes kesklinna piirkonna arendusriske äärelinnast madalamaks. Aasta teisel poolel hakkab aga Räti kinnitusel eluasemeturgu üha enam mõjutama uute korterite pakkumiste kiire kasv. Tallinnas on Räti andmetel praegu ehitamisel üle 1000 uue korteri, millest ligi pooled on juba müüdud või broneeritud. Tõenäoliselt alustatakse sellel aastal veel 400–500 korteri ehitust, ütleb ta.

Toompark lisab, et lähitulevikus on oodata ka, et uusarendused laienevad südalinnast väljapoole. Juba on arendamisel mitu projekti Tallinna administratiivpiirist väljaspool, kinnitab ta.

Ka Reino ei usu, et järelturukorterite valikus enam suurt kasvu toimub. Küll aga ütleb ta, et kõik märgid näitavad uute korterite pakkumise suurenemist. Uusarendustes kasvavad mahud korrelatsioonis üldise majandusolukorra paranemisega, selgitab Reino.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785