Arhitekt: energiasäästule tuleb mõelda iga päev

Arhitekt Enn Laansoo sõnul puutub arhitekt energiasäästuga kokku iga päev, kuna uued projektid peavad vastama määrustele, mis reglementeerivad energiasäästu minimumnõuded.

Arhitektina maja projekteerides ei koondu tähelepanu mitte üksikule materjalile, vaid meetmetele, millega on võimalik saavutada energiasäästliku maja projekteerimise eesmärki. Kusjuures olulisem on orienteeritus ilmakaarte suhtes ja hoone kompaktsus. Seejärel määratlen välisseinte konstruktsiooni, mis koosneb mitmest materjalikihist. Pean saavutama konstruktsioonile ettemääratud soojajuhtivuse suuruse.

Loomulikult eelistan materjale, mille omadused lubavad mul püstitatud eesmärki saavutada. Ehk energiasäästliku hoone projekteerimisel on ikkagi kasutatavad kõikvõimalikud materjalid, kuid eelistatud on paremate soojapidavuse näitajatega materjalid.

Energiasäästuga puutub arhitekt tänapäeval kokku praktiliselt iga päev, sest uued projektid peavad vastama määrustele, mis reglementeerivad energiasäästu minimumnõuded. Materjalide valik tuleneb paljus ka tuleohutuse nõuetest ja on allutatud ikka arhitektuurse peaidee saavutamisse.

Arendajad, nagu ka arhitektid, arvestavad lahendustega, mis arvestavad kompleksseid nõudeid. Kui arenduse äriidee on saavutada miinimumnõuetest suuremat energiasäästu, siis on see arendaja teadlik valik ning siis pole ka aktsepteerimine probleem.

Osale arutelus

  • Enn Laansoo

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed