7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ober-Haus: õhuke turg mõjutab kinnisvarastatistikat

Ober-Hausi Kinnisvara korterite hinnaindeks näitab, et mais langes keskmine pinnaühiku hind võrreldes eelmise kuuga 4,1%, olles aprillis kasvanud 8,5%.

Aprillis olid järsu tõusu põhjuseks üksikud Tallinna kesklinnas turu keskmisest oluliselt kõrgema hinnaga toimunud tehingud. "Kuna turg on suhteliselt õhuke, siis võib juba ainult paar tehingut statistikat oluliselt mõjutada," kommenteerib Ober-Hausi analüütik Rain Rätt.

Tallinnas langes mais võrreldes aprilliga keskmine ruutmeetri hind 2,3% (keskmine hind 1023,3 €/m²). Linnaositi oli suurim langus kesklinnas, kus keskmine pinnaühiku hind oli 22% väiksem kui aprillis. "Aprilli kõrgem pinnaühiku hind oli tingitud mõne üksiku tehingu oluliselt kõrgemast keskmistest hinnast ja selline hinna kõikumine ei näita kesklinna korterituru trendi," kinnitas Rätt.

Lasnamäe hinnad olid võrreldes aprilliga stabiilsed, Mustamäe keskmine ruutmeetri hind kasvas 8,4%. Ka Tartu keskmine ruutmeetri hind võrreldes eelmise kuuga ei muutunud.

Kaheteistkümne piirkonna summeeritud korteriomandite tehingute arv kasvas mais aprilliga võrreldes 5%, toimus 640 tehingut. Eelmise aasta maiga võrreldes on kaalutud keskmise pinnaühiku hind tõusnud indeksi järgi 6,1%, kuid on turu absoluutsest tipust 2007. aasta kevadel 40,6% madalam

Ober-Hausi hinnaindeks baseerub maa-ameti avalikul statistikal ja katab eraldi kõiki Tallinna linnaosasid, lisaks Tartut, Pärnut, Jõhvit ja Narvat ning võtab arvesse, et eri piirkondades tehakse erinev arv tehinguid. Indeksi presenteerimise alguspunktiks on jaanuar 2004.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785