7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstiakadeemia planeering kehtestamiseks küps

Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule kehtestamiseks detailplaneeringu, mis võimaldab rajada Eesti Kunstiakadeemiale uue õppehoone.

Detailplaneeringuga seatakse võimalus ehitada Gonsiori ja Laikmaa tänava nurgal asuvale alale Eesti Kunstiakadeemia tarvis kuni 16 maapealse ja kahe maa-aluse korrusega õppehoone. Seal paiknenud Eesti Kunstiakadeemia amortiseerunud hooned on nüüdseks juba lammutatud.

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul peab Eesti Kunstiakadeemia enne detailplaneeringu realiseerimist alale nii kõrge hoone rajamise vaidlustanud naabermaja korteriomanikega kompensatsioonikokkulepped sõlmima. „Sinna kavandatava hoone näol on tegemist avalikke huve teeniva olulise objektiga ning teatud juhtudel tuleb ühiskonna huvid indiviidi huvidest kõrgemale seada,“ selgitas Aas.

Detailplaneeringu eesmärk on tagada avalik-õigusliku ülikooli tegevuse jätkumine ajaloolises asukohas. Uude õppehoonesse on võimalik mahutada tänapäeva nõuetele vastav ruumiprogramm, mis võimaldab koondada kogu akadeemia õppetegevuse ühte hoonesse ning seeläbi õppetingimused üliõpilaste ja õppejõudude jaoks paremaks muuta.

Hoone on alale paigutatud selliselt, et A. Laikmaa ja Gonsiori tänava nurgale on võimalik rajada avalik linnaväljak, mida saaks kasutada ka loovaks tegevuseks või näituste korraldamiseks.

Uue õppehoone projekteerimiseks koostati ruumiprogramm ja korraldati avalik rahvusvaheline arhitektuurivõistlus. Hoone kavandamisel on aluseks võetud rahvusvahelisel arhitektuurivõistlusel esimese preemia saanud projekt ART PLAZA, mille autoriteks olid arhitektuuribürood SEA ja EFFEKT Taanist.

Detailplaneeringu koostamise algatamist taotles Eesti Kunstiakadeemia. Planeeringu koostamine algatati Tallinna Linnavalitsuse 12. augusti 2009 korraldusega ning võeti vastu mullu 6. oktoobri istungil ning oli peale vastuvõtmist 1.-15. novembrini avalikul väljapanekul.

Detailplaneeringu koostas K-Projekt AS. Planeering on kooskõlas Tallinna üldplaneeringuga ning teemaplaneeringuga „Kõrghoonete paiknemine Tallinnas“.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785