3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Säästev kontoriremont

OÜ Stuudio La sisearhitekti Loreida Heina sõnul peaks keskkonda säästva bürookujunduse soovija eelkõige mõtlema, kas kõikidel töötajatel on üldse vaja kontorisse töökoht luua.

Keskkonda säästva kujunduse soovija peaks eelkõige mõtlema, kas kõikidel töötajatel on üldse tarvis iga päev kontorisse kohale sõita. Kogu paberimajandus hakkab õnneks nagunii suuremas mahus kõvakettale kolima.

Ühest viimasest projektist on välja koorumas midagi õige säästlikku: kogu uus lisamööbel tehakse ülitugevast Re-board plaadist. Tegemist on taaskasutatud papiga, ent kärgstruktuur ja lamineeritud pealispind lubavad ühele ruutmeetrile paarkümmend paksu elevanti istuma panna. Seetõttu saame lisaks laudadele, kappidele ja garderoobile kasutada seda materjali ka tõstetud põranda ehitamiseks. Muu inventar on võetud kaasa eelmisest kontorist - kogu mööblit pole mõtet välja vahetada, kui asjad on ajatud.

Kõige valusam ongi vaadata, kuidas massiliselt ostetakse kokku rämpsu, millel peale lühikest kasutusaega pole nägu ega tegu ega järelväärtust ja kuidas see kõik süümepiinadeta prügimäele lendab. Sama kehtib ka viimistlusmaterjalide kohta. Kui keegi jaksaks hallata kogu seda hulka sel sajandil soetatud plaatvaipu, spoonpaneele, valgusteid, mis renoveerimise käigus välja vahetatakse, saaksid väga paljud sellise second hand kraami üle õnnelikuks.

Ideaaliks on paljude jaoks büroo kujundamisel piirideta ja vaheseinteta avatud kontor, kuid paljude ettevõtete töökorraldus seda siiski ei soosi. Inimesed lihtsalt ei saa rahulikult süveneda töösse, kui keegi samas ruumis telefonitsi asju arutab. Üks lahendus on rajada nn telefonikabiinid - väiksed nõupidamisteruumid, kus olulised jutud sirgeks rääkida.

Materjalidest võetakse aina enam rõõmuga vastu ülearu viimistlemata betoonpõrandat ja eriti lage. Paljad ventilatsioonitorud on tänaseks juba nii loomulik lahendus, et ka kõige tagurlikum kontorirott nendest ära ei ehmata. Tüüpmõõdus ripplaeruudud teevad tööruumid ikka väga anonüümseks, igavaks ja fantaasiavaeseks. 

 

Autor: Loreida Hein

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785