2. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autorijärelevalve oluline osa lepingus sisearhitektiga 

Ehitusprotsessi käigus hoiavad sisearhitektid kätt pulsil, sest hea lõpptulemuse eesmärgil on see paratamatu, kinnitas sisearhitektuuribüroo Joonprojekt OÜ omanik ja sisearhitekt Priit Põldme ning märkis, et lepingu sõlmimiseks sisearhitektiga on mitmeid võimalusi. 

„Kõiki nüansse on rekonstrueerimiste puhul võimatu ette näha. Sageli tehakse projekt ära enne lammutustööde algust, ent hiljem selgub teistsugune olukord ja see tuleb jooksvalt lahendada”, rääkis Põldme.

Üks võimalus on sõlmida leping  projektile, mis sisaldab ka teatud mahus sisearhitektuurse lahenduse teostamise järelevalvet. Teiseks võimaluseks on märkida lisaks projekti maksumusele lepingusse autorijärelevalve tunnihind. „Teist võimalust pean kliendile  veidi ebamugavamaks variandiks, kuna kulu on raske ette prognoosida. Võib tekkida suhteliselt suur lisakulu, mis põhjustab vaidlusi," märkis Põldme.

"Meie büroo eelistab üldjuhul kokkulepet, kus on fikseeritud mõistlik hind kogu tööde mahule, kuhu on loetud ka piisav järelvalve maht. Hiljem ei ole vaja tarvidust arvestada, kas käisime kohal 10, 15 või 25 korda ning kliendil on kulud ette teada,” rääkis Põldme ja lisas, et näiteks ka  erinevatel projekteerimise riigihangetel võib pahatihti juhtuda, et lepitakse algselt kokku odav hind ning siis hakatakse lisakulusid juurde nõudma.

ADM Interactive bürooruumide ehituse puhul oli autorijärelevalve kokku lepitud tükitööna. Ehitusprotsess koos autorijärelvalvega kestis 3-4 kuud. „Alguses olin järelevalve töö mahu ja kestuse osas skeptiline, ent protsessi käigus sai ilmseks selle töö olulisus, kui arhitektid käigu pealt koos ehitajatega tekkinud probleeme lahendasid ja uusi lahendusi välja mõtlesid. Ilma arhitektideta oleks ehitaja kindlasti nii mõnegi idee teostamisel raskustesse sattunud,“ rääkis e-turundusfirma tegevjuht Riho Pihelpuu omma kogemusest tellijana.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785