Autor: Peep Sooman • 31. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: tööstusparkide areng üllatavalt kiire

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu juht Peep Sooman kirjutab, et üha enam ekspordiga tegelevaid ettevõtteid eelistab tehnoparke eraldiseisvatele lao- ja tootmishoonetele ning kasvamas on ka Eestis aktiivselt mittetegutsevate ettevõtjate huvi tehnoparkide vastu.

Ilmselt värskeimaks uudiseks tööstusparkide arengus on 24. mail Keila Tööstuspargis pandud nurgakivi tuletõkke- ja turvauste tootja ASi Saajos uuele tootmishoonele.

Harjumaal on ligi 40 tööstus- ja tehnoparki, millest suuremad koondavad ettevõtteid mitmekümne hektari suurusel alal. Üha rohkem peamiselt ekspordiga tegutsevaid ettevõtteid eelistavad lõpuni välja ehitatud tehnoparke eraldiseisvatele lao- ja tootmishoonetele, aga ka Eestis aktiivselt mittetegutsevate ettevõtjate huvi tehnoparkide vastu kasvab.

Paljudele turuosalistele märkamatult muutusid pooltühjad tehnopargid edukaks ärikeskkonnaks, kus esindatud kümned oma ala tipptegijad, millest nimekamad näited on ehk Ensto, PKC, (Keila Tööstuspark- arendaja Harju KEK), Itella Logistics (Rae Tehnopark- arendaja Merko), Baltika (Tondiraba tehnopark- arendaja Tallinna Tööstuspargid) jne. Lisaks peamiselt eksportivatele ja logistikaettevõtetele on oma koha leidnud tehnoparkides ka paljud ettevõtted, kellel on vaja suurt laopinda.

Hinnatase tehnoparkides muutus ettevõtjatele oluliselt soodsamaks - 2007. aastal soetati väiksemaid maatükke kuni 200eurose ruutmeetrihinnaga, viimase paari aasta jooksul on keskmine tase langenud kordades. Ka kliendi eritellimusel valminud hoonete üürihinnad algavad 4€-st ruutmeetri kohta. Soodne hinnatase ning tootmisest lähtuvate hoonete suurem efektiivsus tekitavad järjest huvilisi, mistõttu on näiteks nii mõnigi tööstuspark 100% välja müüdud, nagu näiteks Tondiraba Tööstuspark.

Uute elujõuliste tehnoparkide pealekasv sai samuti hoo sisse, näiteks rajab Harju KEK veel tänavu teed ja trassid Allika Tööstuspargis Tallinna linna piiril. Sama arendaja portfellis on Tööstuse Tööstuspark Keila kõrval, kus on ka raudteeühendus Paldiski ja Tallinnaga ning mis sobib seetõttu ka suuremahulise ning rasketööstusega tegelevatele ettevõtetele.

Harjumaal neli suurt arendajat Tallinna Sadam - Muuga Tööstuspark- Keila Tööstuspark- Tondiraba Tööstuspark- Tänassilma Tehnopark

- Paldiski Lõunasadama TööstusparkHarju KEK

- Allika Tööstuspark- Tööstuse TööstusparkTallinna Tööstuspargid

- Betooni Tööstuspark- Suur-Sõjamäe TööstusparkMergo Holding

- Maardu Tehnopark- Vaida Tehnopark- Aseri Tehnopark

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785