30. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõelähtme otsustas muuta Laheranna arenduslepingut 

Jõelähtme vallavolikogu otsustas eelmise nädala istungil kiita heaks kuid kestnud läbirääkimiste tulemusena Laheranna projekti arendaja, Jõelähtme Arendusgrupiga sündinud lepingumuudatused, mille kohaselt arendaja suurendab oluliselt omapoolset panust valla taristu väljaehitamisse.

Otsuse poolt hääletas kaheksa volikogu liiget, vastu oli viis ja erapooletuks jäi kaks vallavolikogu liiget.

Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja ütles, et vastavalt lepingumuudatustele loobub arendaja arendusprojekti kuludega müügihinna tasaarvestuse õigusest, rajab tasumata müügihinna eest vallale planeeringualast väljuva 8,4 km pikkuse kergliiklustee (orienteeruv maksumus ligi 640 000 eurot), millega lüheneb olulisel määral lepingujärgne müügihinna maksetähtaeg.

Arendaja katab ka kõik kulud, mis on seotud uue reoveekanalisatsiooni arendamisega Neeme küla ja Laheranna arenduse vahele, mis muuhulgas hõlmab Neeme reoveepuhasti laiendamist (orienteeruv maksumus ligi miljon eurot) ning katab ligi 32 000 euro ulatuses Neeme külas uue lasteaed-algkooli rajamiseks vajalike detailplaneerimise ja projekteerimise kulusid. Vald omalt poolt viib lõpuni arendaja poolt taotletud detailplaneeringu kehtestamise.

„Laheranna kinnistud on võimaldanud kümmekond aastat poliitilist kemplemist vallas. Ma loodan väga, et nüüd, kui lepingutingimused vastavad paremini tänaseks vallas kujunenud olukorrale, arusaamadele ja valla vajadustele, saab selle teema lõppenuks lugeda,“ ütles Umboja.

Volikogu tegi eelmisel istungil täiendavalt arendajale ettepaneku ärimaaks kavandatavas Laheranna 4 kinnistust osa eraldamiseks vallale ja täiendavaid eraldisi Neeme küla uue lasteaed-algkooli ehitamiseks, mille osas arendaja on teinud vallale omapoolse pakkumise nii ärimaa vallale andmise kui ka lasteaed-algkooli ehituse täiendavaks rahastamiseks. Volikogu otsustab täiendava kokkuleppe üle juunikuisel volikogu istungil.

Jõelähtme vald sõlmis 1999. aastal avaliku konkursi tulemusena Jõelähtme Arendusgrupiga lepingu, mille tulemusena omandas arendaja 2001. aastal õigused Laheranna 1-8 kinnistutele. Hoolimata valla poolt toona võetud kohustusest kiirelt kehtestada detailplaneeringud, on erinevate vaidluste ja nägemuste ning menetlustoimingute tõttu protsess tänaseni veninud.

Vastavalt nüüdseks vastuvõtmist ja kehtestamist ootavatele planeeringutele on Laheranda planeeritud kruntide miinimumsuurus kasvanud võrreldes algselt kavandatud 2000 ruutmeetrist 7000 ruutmeetrini, planeeringute osas on olemas keskkonnaministri nõusolek ehituskeeluvööndi vähendamiseks metsamaal 200 meetrilt 100 meetrini. Laheranna 2, 3, 4 detailplaneering on heaks kiidetud Neeme küla poolt ja läbinud avaliku arutelu ilma protestideta. Laheranna 1,5-8 planeering on samuti valla poolt algatatud.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785