28. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: keegi ei osanud hoone nii halba seisukorda ette näha

Nordeconi juhatuse esimehe Jaano Vingi sõnul on Lennusadama ehitusel lisa 36 miljoni Eesti krooni ehk 2,3 miljoni euro küsimine igati põhjendatud, kuna mitte keegi ei osanud ka eelnevate uuringute käigus näha ette, kui halvas seisukorras hoone tegelikult on.

„Aja ning raha lisandumine projekti on igati mõistetav, kui nii tellija ja ehitaja seisavad vana ning olemuselt täiesti unikaalse ehitise konstruktsioonide avamisel tõdemuse ees, et mitte keegi ei osanud ka eelnenud uuringute käigus näha ette niivõrd halvas seisukorras hoonet,“ ütles Vink ja lisas, et ehituse jätkamiseks ning kvaliteetseks lõpetamiseks tuleb teha suur kogus töid, mis osutusid prognoosimatuks.  

Vink selgitas, et lisandunud tööde ja materjalide maksumuse hindamiseks moodustati eraldi sõltumatu komisjon, kes ehitaja kalkulatsioonide põhjendatust kontrollis ja selle töö tulemusel ongi 36 miljoni Eesti kroonine lisaraha vajadus kujunenud.

Nordeconi juht märkis, et lisaraha küsimise võimaluse näeb ette ka ehitaja ja tellija vaheline leping. „Leping näeb ka ette, et kui esinevad tellijale ja pakkujale ettenägematud asjaolud on võimalus küsida lisaraha,“ ütles ta.

Täna kirjutasid ehitusuudised.ee, et Lennusadama renoveerimise tellija Eesti Meremuuseum on pöördunud kultuuriministeeriumi kantsleri Siim Suklese poole, et saada juurde lisaraha.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni allkirjaga taotluses seisab, et tööd Tallinna Lennusadama angaaride rekonstrueerimisel Eesti Meremuuseumi ekspositsioonihooneks osutusid töömahukamaks kui projekt kirjeldas ning olukord tegelikkusest keerulisemaks. Samuti vajatakse riigihanke teostamiseks kokkulepitust rohkem aega.

Nordecon kes võitis Lennusadama hanke madalaima pakkumisega - veidi üle 111 miljoni Eesti krooni - küsib muuseumi kaudu juurde 32% hanke algsest maksumusest. See tähendab seda, et kui odavaimale pakkumisele liita juurde küsitud lisaraha, tuleb Nordeconi tööde hinnaks 147,51 miljonit krooni. Sellest summast rohkem pakkus hankel vaid üks ehitusfirma ehk lisarahaga koos oleks Nordeconi pakkumine olnud eelviimane, pea kõige kallim.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785