28. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skanska: raske on öelda kas kõik on korras või tegemist on korruptsiooniga

Kõrvalt vaadates on keeruline öelda, kas asjad on korras või vastupidi on tegemist korruptsiooniga, kommenteeris Nordeconi lisarahavajadust Lennusadama ehitamisel Skanska EMV juhatuse esimees Andres Aavik. 

Lennusadama renoveerimise tellija Eesti Meremuuseum on pöördunud kultuuriministeeriumi kantsleri Siim Suklese poole, et küsida juurde 36 miljonit Eesti krooni ehk 2,3 miljonit eurot lisaraha. Samuti vajatakse projekti lõpetamiseks kuni pool aastat lisaaega.

"Me tegime pakkumise hankele aga Nordecon selle ära võitis. Suhteliselt julge hinnaga,“ rääkis Aavik ja lisas, et kuna tegemist on rekonstrueerimistööde projektiga, siis võib protsessi käigus tulla välja päris palju üllatusi. „See ei ole uue projekti või maja ehitamine. Ma arvan, et ilmselt on see ajapikenduse ja lisaraha küsimine põhjendatud,“ märkis ta.

Küsimusele, kas Aavik siin mitte midagi ebaõiglast ei näe, vastas ta, et kõrvalt vaadates on keeruline kommenteerida. „Kui panna juurde (Nordeconi hankepakkumisele, mis oli 111 miljonit Eesti krooni) küsitav raha, oleks Nordecon võib-olla selles hankes üldse kõige viimane olnud,“ ütles Skanska juht ja lisas: „samas ei saa ka välistada, et kui meie oleksime hanke ära võitnud, siis me ei oleks samasuguses positsioonis. Mul on täna raske öelda, et kõik on korras või, et tegemist on korruptsiooniga.“  

Aavik kinnitas, et kui taoline olukord ehk riigihankel raha juurde küsimine tuleks ette uue ehitise puhul, oleks tal hoopis teine seisukoht.

Skanska juht märkis, et täiesti selge on see, et hanke ajal on toimunud sisendhindade tõus ja surve tellijalt raha juurde saada on täna kõikidel projektidel tugevam kui eales varem. „Samas on meie jaoks väga oluline, et sellised protsessid toimuksid võimalikult läbipaistavalt ja põhjendatult. Kui me tahame end positsioneerida Põhjamaana, peaks ka käitumine seda peegeldama, vastasel juhul jääme nö idabloki liikmeks ka tulevikus.“  

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni allkirjaga taotluses kultuuriministeeriumile seisab, et tööd Tallinna Lennusadama angaaride rekonstrueerimisel Eesti Meremuuseumi ekspositsioonihooneks osutusid töömahukamaks kui projekt kirjeldas ning olukord tegelikkusest keerulisemaks.

Nordecon kes võitis Lennusadama hanke madalaima pakkumisega - veidi üle 111 miljoni Eesti krooni - küsib muuseumi kaudu juurde 32% hanke algsest maksumusest. 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785