27. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Newsec: Eesti kinnisvarasektor Baltikumis liidripositsioonil

Eesti majandus ja kinnisvarasektor on võrreldes teiste Balti riikidega liidripositsioonil, selgub Newsec Baltikumi kinnisvaraturu ülevaatest Baltic Property Market Report. Välisinvestorid on Eesti kinnisvaraturust huvitatud, ent tehinguid pidurdab arendajate lootus taastada ebareaalne kasumimäär. 

Raporti kohaselt on õige aeg võtta vastu otsuseid ja astuda konkreetseid samme kinnisvarasektoris. „Majandusnäitajate muljetavaldav paranemine ning SKP kasvuprognoos kogu 2011. aastaks annavad alust arvata, et oodata on Eesti kinnisvaramaastiku elavnemist,“ kommenteerib Newsec Eesti esinduse juht Roul Tutt.

„Igati mõistlik oleks kinnisvaraturul veidi ringi vaadata ning astuda konkreetseid samme, et mitte juba liikuma hakkavast rongist maha jääda. SKP kasvuprognoos kogu 2011. aastaks ning esimese kvartali tulemused annavad lootust kinnisvaraturu elavnemiseks,“ lisab ta.

Ülevaate kohaselt on välisinvestorite usk Eesti kinnisvaraturgu taastumas, mille põhjusteks on nii liitumine euro-alaga, kui ka üldine majandusnäitajate paranemine. Siiski on keeruline leida suuremahulisi mõistliku hinnaga investeerimisobjekte, mis vastaksid investorite nõudmistele.

Tutti sõnul pole enamik kohalikke arendajad, kes omavad kõige paremaid objekte, täna veel müügitehinguteks valmis. „ Investorite sõnul on siinsete arendajate usk taastada kunagine ligi kuue protsendine kasumimäär ebareaalne. Samas on aga uued peagi käivitatavad arendusprojektid välisinvestoritele ja laenuandjatele märksa atraktiivsemad, kui viis või kümme aastat tagasi rajatud objektid,“ sõnas Tutt.

Tutti sõnul on arendajate jaoks kõige suuremaks mureks ehitushindade kasv, mis ületab kinnisvara objektide müügi- ja rendihindade kasvutempot. Tema sõnul pidurdab see uute objektide rajamist, mis võib kaasa tuua defitsiidi nii äri- kui ka eluruumide valdkonnas.

Raporti kohaselt on siinsete kõrgkvaliteetsete, parima asukohaga bürooruumide rendihinnad taas kasvavamas. Põhjuseks on vähene uute bürooruumide juurderajamine kesklinnas ning nõudluse kasv olemasolevates büroohoonetes. Nõudlus on kasvanud alates eelmise aasta teisest kvartalist kuni selle kevadeni  11 protsenti.

Praeguse seisuga rajatakse sel aastal Tallinnas umbes tuhatkond uut korterit, mis tõotab märkimisväärset kasvu võrreldes eelmise aastaga. „Ehitushinnad on kasvamas ning ka arendajatel on teatud ootused korterite müügihindade suhtes. Samas ei luba praegune töötusemäär ning  suur inflatsioon märkimisväärset hinnatõusu, vähemalt mitte sel aastal. See omakorda aga hoiab madalal arenduste mahtu ning võib kaasa tuua defitsiidi uute korterite osas,“ prognoosis Tutt.

Eurole üleminek on aasta algul jaekaubanduse müügimahtudes kaasa toonud kerge tagasilanguse, mis nüüd on taastumas. Kinnisvaraturu ülevaate kohaselt on enamus poode ja teenindusärisid koondunud kaubanduskeskustesse, mistõttu on uutel turule sisenevatel jaekaubandusettevõtetel keeruline leida kaasaegsetes müügikeskustes vaba pinda. Samas on jaekaubandus väljaspool kaubanduskeskusi kinnisvaraturu ülevaate kohaselt samuti taas jõudu kogumas. Vabadele 150-200 ruutmeetristele tänavaäärsetele äripindadele on asumas toidu ja meelelahutusärid; moebrändid on aga koondumas Tallinna vanalinna.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785