Autor: Alyona Stadnik • 25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Water Ser jätkab Sindi projektil

Water Ser Lääne-Eesti esitas eile Sindi Veele lepingus ette nähtud täitmistagatise garantii, millega saavad jätkuda Sindi vee- ja kanalisatsioonitööd. 

„Info on õige. Täitmistagatis on töövõtja poolt esitatud,“ kinnitas Sindi Vesi OÜ projektijuht Ranno Mellis. Täitmistagatis lubab järelevalveinseneril tõendada töövõtja teostatud tööd ja siis saab talle ka tasu maksta.

„Kuna tasumisel kasutatakse lisaks omavahenditele (Euroopa Liidu-toim.) ühtekuuluvusfondi abi, siis on lepingu kohaselt maksete teostamise tähtaeg 56 päeva, kuna ÜF abi makstakse välja läbi riigikassa,“ selgitas Mellis.

Sindi Vesi teeb omalt poolt kõik, et maksed saaksid võimalikult kiirest tehtud. „Kõigepealt tasutakse tellija poolt omaosalus ning käibemaks, mille järel esitatakse väljamaksetaotlus KIK-ile ühtekuuluvusfondi osa tasumiseks,“ täpsustas Mellis.

Water Ser Lääne-Eesti jätkas töid ka enne täitmistagatise esitamist. Seda aga ühe brigaadiga ja omal vastutusel. Praeguseks on ligi viiendik torutöödest valmis „Raha laekumisel on tal kindlasti võimalik jätkata töid juba suuremas mahus ning hakata tasuma ka alltöövõtjatele,“ sõnas Mellis.

Sindi Veel polnud võimalik enne tagatise esitamist peatöövõtjale juba tehtud tööde eest maksta. Senised tööd olid tehtud ehitaja ja selle alltöövõtjate kuludega.

Täitmistagatise esitamata jätmisega seadis Water Ser oma allhankijad raskustesse ning need taotlesid Water Seri pankrotimenetluse alustamist.

Mellise sõnul võib pankrotimenetluses olla oht lepingu realiseerimisele. Juhul, kui kohus peaks otsustama pankroti välja kuulutada, on ka Sindi Vesi sunnitud lepingu katkestama, realiseerides ka täitmistagatise, sõnas ta.

Mellise lisas, et alltöövõtjatest võlausaldajatel oleks mõistlikum pankrotiavaldus tagasi võtta, kui nad vähegi suudavad Water Ser-iga võla tasumises kokku leppida. „Maksete seiskamine ja lepingu lõpetamine viib olukorrani, kus ehitusturu seisu arvesse võttes suurendaks uus riigihange kindlasti tööde maksumust,“ märkis ta.

Seetõttu on Sindi Vesi sunnitud rakendama kõiki lepingust tulenevaid võimalusi ning sanktsioone, ka täitmistagatise realiseerimist, et kindlustada tööde lõpule viimine ning sellega seonduvate lisakulude katmine.

Taust:

• Water Seri probleemid Sindi veeprojektiga said avalikuks aprilli alguses, kui  torutööd seiskusid rohkem kui kuuks ajaks. Peapõhjus oli esitamata jäetud täitmistagatise garantii.

• Täitmistagatis moodustab kuni 10% lepingu mahust ja see esitatakse enamasti pangagarantiina. Eesmärgiks on tagada projekti ebaõnnestumisel selle summa eest näiteks uue riigihanke korraldamine või objekti hooldamine kuni lahenduse leidmiseni.• 10. mail saatis järelevalveinsener OÜ Vealeidja Water Ser Lääne-Eesti OÜ-le kirja, kus firmale seati täitmistagatise esitamise lõpptähtajaks 25. mai.• Sindi vee- ja kanalisatsioonitorustike ehituseks korraldatud riigihanke võitnud konsortsium Water Ser Lääne-Eesti ja OÜ Water Ser Ehitusjuhtimine sõlmis eelmise aasta detsembris töövõtulepingu Sindi Veega.• Lepingusumma oli 5,45 miljonit eurot ja tänavu jaanuaris alustatud torutööde lõpptähtajaks märgiti 2012. aasta oktoober. Enamik projektist rahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi tagastamatust abist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785