24. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rekonstrueerimistoetus laieneb nüüd ka projektijuhtimisele

Eilsest jõustus majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse muudatus, mille alusel muudetakse rekonstrueerimistoetuse tingimusi toetust taotlevatele elamutele. 

Uue määruse tingimuse kohaselt on toetatavaks tegevuseks ka projektijuhtimine ning toetuse taotlejaks võivad olla ka korterelamud,  kus kohalikule omavalitsusele kuulub kuni 30% korteriomanditest. Lisaks ei pea määruse muudatuse alusel toetust taotlevas majas ühisus või ühistu olema tegutsenud vähemalt kolm aastat, küll aga peab endiselt kasutusloa möödumisest või muul viisil tegelikult kasutusele võtmisest olema möödunud vähemalt kolm aastat.

Erandina võib KredEx nüüd eraldada toetuse ka siis, kui ühistu vastab küll KredExi renoveerimislaenu tingimustele, kuid näiteks enamuse renoveerimistööde teostamise tõttu enne 2008. aastat ei ole tal võimalik saada soodusintressiga KredExi renoveerimislaenu.  Määrusega on täpsustatud ka abikõlblike tööde ja 25% ning 35% toetuse saamise tingimuste sõnastusi.

KredExile on 23. mai seisuga laekunud  110 rekonstrueerimistoetuse taotlust kogusummas üle 2 miljoni euro. Kõige rohkem taotlejaid on Tallinna linnast, kuid taotlusi on laekunud üle Eesti. Toetuse osas positiivse otsuse on saanud 86 korterelamut, kellest neljale on eraldatud 35% suurune toetus, 18-le 25% ja ülejäänud majadele 15% toetus.  Kokku on rekonstrueerimistoetuse otsuseid tehtud enam kui 1,7 mln euro ulatuses.

KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul on kevade tulekuga taotlemine tunduvalt aktiviseerunud.

„Kui eelmisel aastal taotleti valdavalt 15% toetust (51 taotlejat 60-st), siis käesoleval aastal on tõusnud just 25% ja 35% toetuse taotlejate osakaal (35% ja 25%- 27 taotlust, 15%- 29 taotlust). See näitab, et ühistute juhid on aru saanud kompleksse rekonstrueerimise kasulikkusest ning on liikumas õiges suunas. Kuna kompleksne rekonstrueerimine on keeruline protsess, on väga oluline juba planeerimise etapis võtta appi projektijuht ning määruse muudatusega saame seda nüüdsest ka toetada“, ütles Adler.

Lisaks rekonstrueerimistoetusele saavad korterelamud KredExist ka energiaauditi ning ehitusprojekti toetust 50% ulatuses auditi või projekti maksumusest. Samuti on veel võimalik pankadest taotleda KredExi soodusintressiga laenu ja kasutada KredExi laenukäendust, mis on vajalik just väiksematele või kõrvalises piirkonnas asuvatele elamutele. 2010. aasta sügisel võeti vastu 124 projekteerimistoetuse taotlust korterelamutelt, milles sooviti läbi viia kompleksne rekonstrueerimine ning taotleda 35% rekonstrueerimistoetust. Esimeste majade kohta on projekteerijatele täpsed lähteülesanded üle antud ning projekteerimine käib.

35% toetuse saamine eeldab keskmiselt 200 000-350 000 eurost investeeringut sõltuvalt maja suurusest ja eelnevalt tehtud tööde mahust. See omakorda tähendab 70 000-122 500 eurost toetust.

KredExi kuni 35% rekonstrueerimistoetust, millega saab vähendada pangalaenu nõutud omafinantseeringu osakaalu või finantseerida otseselt rekonstrueerimistöid, saab taotleda vaid 30. novembrini 2012. Vahendid toetuste eraldamiseks on saadud kvoodimüügitehingust Luksemburgi Suurhertsogiriigiga.

Lähiajal tahab KredEx hakata pakkuma ühistutele ja ühisustele võimalust kutsuda üldkoosolekutele konsultant, kes aitaks selgitada renoveerimist nii ehitustehnilisest kui ka majanduslikust seisukohast ning tutvustaks rekonstrueerimistoetuse saamise tingimusi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785