24. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirma: suurkliendile pole pinda pakkuda

Seven Real Estate Advisors tegevjuht Tanel Olek rääkis, et uute büroopindade järele on tekkinud nõudlus ning järgmisel aastal valmivad hooned on juba ankurüürnikega kindlustatud.

„Kuna vakantsused A-klassi büroohoonetes on vähenenud, siis suurklientidele ei olegi praktiliselt enam midagi pakkuda. Pakkumised on ka paljuski võta-või-jäta-stiilis, kuna maja omanikel on piiratud hulk vabasid pindasid, mida nad saavad pakkuda. Sellest tulenevalt on tekkinud teatud nõudlus uute büroohoonete järele ning tänavu alustatud ja järgmisel aastal valmivad hooned on juba ankurüürnikud leidnud,“ rääkis Olek.

Kriisiaastail valmis Tallinna linna piires mitukümmend ärihoonete detailplaneeringut, mille hoonestusmahud rahuldaksid Oleki sõnul ilmselt järgmise kümne aasta potentsiaalse nõudluse. „Käesoleval aastal pole minu teada ühtegi uut hoonet, kus büroopindasid aktiivselt pakutakse, turule tulemas,“ märkis ta. Samas on tänavu juba alustatud mitme büroohoone ehitusega, mis valmivad 2012. aasta esimesel poolel, mahus ligi 30 000 ruutmeetrit.

Uute bürooruumide turuletuleku peamiseks piduriks on tema sõnul pankade poolsed finantseerimistingimused. „Selleks, et pakkuda piisavalt suurt laenuvõimendust, eeldavad pangad büroomaja ette üürimist vähemalt 50% ulatuses. Tasuvatel tingimustel laenu saamiseks on seega vaja leida ankurüürnik,“ lisas Olek.

„On selge, et pakkumine ei suuda reageerida piisavalt kiiresti nõudlusele A-klassi büroohoonete turul, kus vakantsus on langenud alla 10%. Kuna vakantsuse tasemed on langenud alla kriitilise piiri, pole omanikud enam nii paindlikud ei hinnas ega ka lahendustes,“ nentis Olek. Turult on kadunud väga soodsad, alla turuhinna pakkumised ning kvaliteetse bürooruumi üürid turul tõusevad. A-klassi büroopindade hinnatase jääb vahemikku 9-12 €/m2 kuus. Kesklinna A+ hoonetel 12-15 €/m2 kuus; B-klassi hoonete puhul 5-9 € /m2 kuus.

„Kui aga 2012. aastal peaks turule tulema liig palju uusi hooneid, ületaks pakkumine tugevalt nõudlust, mis omakorda avaldaks survet üürihindadele,“ märkis Olek.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785