Autor: Kristjan Gross • 23. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Domus: Tartus vaid 3-4 edukat arendusprojekti

Domus Kinnisvara kutseline hindaja Kristjan Gross leiab, et Tartu vanemad arendusprojektid jäävad müügiga raskustesse, kuna ostjad eelistavad uuemaid ehitisi ja suuremat pinda. 

Tartu linnas ja lähiümbruses on uusi kortereid müüdud igas kuus 10-20, mis moodustab 15-25% Tartu linnas müüdud korteritest. See on oluliselt suurem Tallinnas müüdud arendusprojektide suhtarvust, mis on ligi 10%.

Kõikide arendusprojekti objektide müügist (ligi 60 korterit) enamuse, lausa 70%, moodustavad kolme-nelja elamu korterid. Kõige edukamad projektid Tartus on Ida tänava ja Luunja valla Puupilli tee elamud. Mõlemas on tänavu müüdud 13-14 korterit.

Miks just need projektid on olnud edukad? Üks ühine nimetaja on ehitusaeg: tegemist on uute ehitustega (Puupilli teel jätkus konserveeritud elamu ehitus). Teised pakkumises olevad arendusprojektid on ehitatud 3-4 aastat tagasi buumi ajal. Teine sarnane joon on eluruumide pindala: uute projektide puhul eelistatakse suuremat elamispinda ning seda seisukohta toetavad ka käesoleva aasta tehingud.

Mis saab siis, kui seni edukad 3-4 projekti on end ammendanud? Hinnanguliselt on Tartus ja lähiümbruses pakkumises ikka veel 150-200 arendusprojekti korterit. Domus Kinnisvarale teadaolevalt on mitmed arendajad valmis ehitama. Seega pakkumine suureneb veelgi, tihendades konkurentsi, mille tulemusel jäävad vanemad arendused suure tõenäosusega müügiga raskustesse.

Edukad arendusprojektid Tartus 

Puupilli tee elamute müügiedu taga on väga hea hind. Puupilli tee elamud, paiknedes Annelinna taga, on just selle linnaosa sihtgrupile heaks alternatiiviks. Annelinna korteritehingute keskmine hind on tänavu 668 €/m², mis on veidi kõrgem Puupilli teel müüdud korterite keskmisest hinnast. Müüdud korterite arv moodustab 20% Annelinna korteritehingutest. Puupilli elamute (Vikerkaare majad) korterite ruumiplaneering on hea ning korterid keskmisest suuremad. Müüdud korterite keskmine pindala on 80 m².

Ka Ida tänava kortermajad on suunatud osalt Annelinna elanikkonnale, pakkudes Puupilli tee elamutest siiski paremat ümbrust ja infrastruktuuri. Seetõttu on ka sealsed hinnad kõrgemad – keskmine tehinguhind oli 993 €/m².

Teised Tartu korterelamute arendusprojektid on käesoleval aastal olnud üsna tagasihoidliku müügiga. Ära võib märkida Tigutorn (3 korterit), Siili tn (2 korterit), Pärna allee Vahi külas (3 korterit).

Lisaks korteritele on tartlastele uue elamispinnana pakkumisel ka ridaelamukortereid. Siinjuures on jätkunud Kulli tänava projekti edu. Eelmisel aastal alustati teise ridaelamu ehitust, mis nüüdseks on päädinud 7 boksi müügiga (keskmine hind 1227 €/m²). Teine eduka müügiga ridaelamu on Ihaste linnaosas aadressil Pallase pst 42, kus kaheksast boksist on projekti kodulehekülje järgi müüdud 5 (keskmine hind 1065 €/m²).

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785