20. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vichmanni ja Pruuli skandaalne ärimaja tüüris kahjumisse

Villu Reiljani kurjategijaks teinud Marcel Vichmannile ja Tiit Pruulile kuuluv Rävala 8 büroohoone tõi mullu 43,2 miljonit krooni kahjumit aasta varasema 33 miljoni kroonise kasumi asemel.

Kahjumi põhjustas 46,3 miljoni kroonine intressikulu. Firma ärikasum oli 3,2 miljonit krooni ehk 25 korda väiksem kui aasta tagasi, selgub Rävala Kaheksa majandusaasta aruandest. Ettevõtte teenis renditulu 10,2 mln krooni, mis jääb mullusega samasse suurusjärku.

Rävala 8 ärihoones on ligi 11 000 ruutmeetrit hallatavat pinda ja aastavahetuse seisuga oli sellest välja üüritud 62,4%.

Rävala Kaheksa majandusaasta aruannet auditeerinud OÜ Rimess audiitori aruande kohaselt ei ole ettevõte omakapital kooskõlas äriseadustiku nõuetega. Ettevõtte omanikud plaanivad tegevusaruande kohaselt plaan viia omakapital kooskõlla seadusega 2011. aasta majandusaasta aruande kinnitamist otsustaval koosolekul.

Bilansi järgi on ettevõtte omakapital 10 miljoni krooni ulatuses negatiivne.

Ettevõtte pikaajalised laenukohustused moodustasid aastavahetuse seisuga 540,5 miljonit krooni, tagatiseks panditud kinnisvara bilansiline hind oli 555 miljonit krooni ehk sama suur kui 2009. aastal. Juhatuse hinnangul ei ole kinnisvara väärtus aasta jooksul langenud. Aruande audiitor toob esile, et kinnisvara õiglase väärtuse meetodil hindamisel tuleb kaasata ekspert. Audiitor ei saanud aruande koostamisel ekspordi arvamusega tutvuda, mistõttu ei saanud veenduda kinnisvarainvesteeringu väärtuse õigsuses.

Rävala Kaheksa suuromanik on läbi Go Grupi ja Norber Group OÜ Marcel Vichmann. Omanikeringi kuulub veel Tiit Pruuli, Veljo Kuusk ja Tauno Muide.

TAUST

Rävala puiesteel asuva keskkonnaministeeriumi endise hoone müügi tagamaade uurimiseks käivitas kaitsepolitsei kriminaalmenetluse 2006. aastal ja 1,5 aastat hiljem tunnistas esmalt kahtlustatavaks Aivo Pärna ning hiljem ka Villu Reiljani ja vandeadvokaat Tarmo Silla.

Riigiprokurör Triin Bergmanni esitatud süüdistuse järgi leiti, et Villu Reiljan nõudis keskkonnaministrina Rävala puiestee 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Tarmo Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Aivo Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Süüdistuse järgi saanuks Pärna äriühing pistise maksmise korral kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi oleks tagastatud ASilt Wipestrex Grupp äravõetud tagatisraha 31,5 miljonit krooni ja OÜ RealWay tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Mullu 26. mail jättis riigikohus jõusse Tallinna ringkonnakohtu eelmise aasta 20. novembri otsuse. Jõusse jäi Reiljanile mõistetud karistus kaks aastat ja kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga. Reiljan ja Pärn lubasid asja Euroopa Kohtusse viia.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785