19. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: riik soodustab ebatervet konkurentsi kinnisvaras

Erametsaliidu hinnangul soodustab riik täna heaks kiidetud Kinnisasja omandamise kintsendamise seaduse muutmisega ebatervet konkurentsi kinnisvaraturul, sest see soosib põllumajandustootjaid.

Valitsuse andmeil saavad eelnõu kohaselt 1. maist Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi kodanikud ja OECD liikmesriikide isikud võrdsed tingimused põllumajandus- ja metsamaa omandamiseks Eestis.

Kehtiva seaduse kohaselt saavad ilma maavanema loata omandada vähemalt 10 hektari suurust põllumajandus- või metsamaad Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi isikud, kes on tegelenud Eestis vähemalt kolm viimast majandusaastat põllumajandustoodete tootmise või metsa majandamisega.

Uue regulatsiooni kohaselt saab samasugust kinnisasja ilma maavanema loata omandada nii Eesti, Euroopa Majanduspiirkonna lepinguriigi kui ka OECD liikmesriigi kodanik juhul, kui ta on tegelenud kolm aastat ükskõik millises riigis põllumajandustoodete tootmise või metsa majandamisega.

Erametsaliidu hinnangul võimaldatakse sellega aga põllumajandustootjatel osta piiranguteta nii põllu- kui ka metsamaad sisaldavat kinnisasja, samas kui metsamajandamisega tegelejatel lubatakse piiranguteta osta vaid metsamaad.

"Selline tootjate eristamine põhjustab kinnisvaraturul ebatervet konkurentsi, soodustab variisikute kasutamist ja kinnistute asjatut tükeldamist,“ ütles Eesti Erametsaliidu tegevjuht Ants Varblane. "Maaelu arengule aitavad paremini  kaasa mitmesugused toetusmeetmed kui kinnisvaraturul ühe huvigrupi eelistamine.“

Valitsus saadab seaduse eelnõu arutamiseks riigikogule.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785