Keskpank: elamispindade hinnad jõudsid 2005. aastasse

Eesti Panga finantsstabiilsuse aruande kohaselt vähendab elamispindade turu mõningane elavnemine majapidamiste laenude tagatisvaradega seotud riske ja kinnisvaraturg on muutunud visalt, kuid tasapisi likviidsemaks.

Samuti on kinnisvarahinnad veidi tõusnud, kuid küündivad siiski vaid 2005. aasta tasemele, mistõttu ületab ligi kolmandiku laenuvõtjate laenusumma tagatist. See ei kätke keskpanga hinnangul krediidiriski, kuniks laenuvõtjad suudavad oma igakuiseid laenukohustusi sissetulekutest katta.

90% majapidamiste laenulepingutest on sõlmitud ujuva intressiga ja majapidamiste intressikoormus ulatus 2010. aasta lõpus 3,7%ni. Keskpanga hinnangul majapidamiste intressikoormus lähikvartalites oluliselt ei kasva.

Eesti Panga hinnangul on majapidamiste aastane intressikulu 2011. aasta lõpus kõrgemat baasintressimäära ja väiksemat laenumahtu arvestades ligi 32 miljoni euro võrra suurem ning intressikoormus ulatub 4,3%ni.

Sundmüükide arv kasvas möödunud aastal aasta varasemaga võrreldes üle kahe korra, kui kohtutäiturid müüsid laenuvõlgade katteks üle 700 kinnisvaraobjekti.

Majapidamiste võlakoormus ulatus möödunud aasta lõpuks 52%ni Eestis sisemajanduse koguproduktist ja 94%ni majapidamiste kasutatavast tulust.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed