13. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Projekteerija: CO2 projektid toovad hulgaliselt tööd

Innopolis Insenerid OÜ müügijuhi  Veljo Kanemägi sõnul on projekteerimisturule hulgaliselt uut tööd toomas CO2 projektid.

„Praktiliselt iga päev avaldatakse 1-2 uut selle valdkonnaga seotud riigihanget. Samas pole üksikute projektide maht väga suur ning sobib täitmiseks pigem väiksematele büroodele. Arendajate motivatsioon projekteerimistöid tellida põhineb praegu osaliselt  ehitushindade kiirest kasvust ning üritatakse veel soodsamate ehitushindadega lepingutesse jõuda,“ rääkis Kanemägi.

Projekteerimisturul jääb keskmine hinnakasv tema sõnul suurusjärku 20-30% võrreldes turupõhjaga. „Hindade kasvuruum sõltub peamiselt sellest, millises mahus suudavad meie ettevõtted eksportida. Ilma ekspordimahtude olulise suurenemiseta võiks hinnakasv olla mõõdukas,“ rääkis Kanemägi ja lisas, et mõnevõrra võib hinnakasvuks survet avaldada ka vajadus rakendada uusi tarkvaralahendusi (mudelprojekteerimine). Ühe kaasaegsete programmidega varustatud töökoha maksumus võib ületada 6000 euro piiri.

Energiasäästule pööratakse Kanemägi hinnangul varasemast suuremat tähelepanu ning kvaliteedi määrab ära tellija esindajate kompetentsus projekteerimise ja ehituse valdkonnas.

„Mitmed tellijad on palganud projekteerimise ajaks professionaalsed nõustajad, kes suudavad projekteerija poolt pakutavaid lahendusi reaalselt hinnata ning ka tellija soove ning reaalsust tasakaalus hoida. Meie loodame, et tellija esindajate palkamine, näiteks ehitusjärelevalvega tegelevatest ettevõtetest, muutub laialdasemaks ning see viib kindlasti ka olulisele kvaliteedi paranemisele,“ märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785