SEB: ostjad on uusarenduste hinnataseme osas kriitilised

Eluasemelaenu turul on aasta esimesed kuud olnud tagasihoidlikud ja kauaoodatud taastumine on lükkunud edasi. SEB teatesl väljastati uusi kodulaene Eestis aasta alguses samas suurusjärgus kui 2003. aastal ning kuine maht ulatus vaevalt 30 miljoni euroni.

SEB juhatuse liige ja jaepanga juht Eerika Vaikmäe-Koit märkis kinnisvaramaakleritele korraldatud infopäeval, et ühelt poolt pidurdab valmidust veel madal kindlustunne, kuid üha enam muutub probleemiks see, et potentsiaalne koduotsija ei leia turult talle sobivat pakkumist. “Buumiaegse kvaliteediga kinnisvara ei soovita osta ning uue kvaliteediga korterid ja majad ei ole veel valmis,” lisas ta.

Pankade valmisolek kodulaene väljastada on Vaikmäe-Koidu sõnul järjest enam nähtav, samuti on ilmne vajadus eluasemete uuendamise järele. Seega on vajadus eluasemelaenude järele ja võimalus neid saada turul olemas, aga puudu jääb inimeste valmidusest nii kaalukaid otsuseid langetada.

Huvi uusarenduste vastu on kasvanud ja tunnustatud ehitaja mõistliku planeeringuga eluasemete osas lüüakse taas käed juba enne ehituse algust. “Sarnasus kinnisvaraturu kõrgajaga on aga vaid näiline: ostjad on väga kriitilised uusarenduste hinnataseme osas ning pigem loobutakse ostust, kui tehakse kompromisse hinnas," selgitas Vaikmäe-Koit. "Turule on lisandumas uusi arendusi, mis suurendab valikut ja konkurentsi ning seeläbi on oodata ka hindade jõudmist punkti, kus ostjate valmidus tehinguid teha kasvab," lisas ta.   

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed