9. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vandeadvokaat: KPK Teedeehituse õigeksmõistmine  lõi pretsedendi

Riigikohus otsustas jätta muutmata AS-i KPK Teedeehituse ja selle endiste juhtide õigeksmõistmise konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimise süüdistuses. Ehitusfirmat kohtus esindanud advokaadibüroo Concordia vandeadvokaadi Raul Palmaru sõnul loodi oluline pretsedent kartellide määratlemisel konkurentsiõiguses. 

“Seni on valitsenud arusaam, et igasugune hangetel osalevate ettevõtete tehingu eelne suhtlemine on tõlgendatav kartellikuriteona. Riigikohtu nüüdne lahend näitab, et kui omavahelise suhtlemise tulemuseks on tellijale odavam hind, ei saa rääkida kartellikuriteost," selgitas Palmaru.

Kohtuasja keerukust näitab tema sõnul Riigikohtu otsuse põhjenduse osa, mis on 15 lehekülge pikk. Vaidlus puudutas 2008. aastal korraldatud riigihanget Tartu–Räpina–Värska maantee kilomeetrite 59,6-69,4 rekonstrueerimiseks.

KPK Teedeehitus esitas parima hinnaga pakkumise, kuid hanke korraldanud Kagu Teedevalitsus kõrvaldas ettevõtte hankelt, süüdistades teda konkurentsi kahjustamises läbi eelneva hindade kooskõlastamise teiste pakkujatega. Nüüd on kõik kolm kohtuastet otsustanud, et see süüdistus oli alusetu.

"Riigikohtu otsus aitab ettevõtjatel paremini aru saada, mis on riigihangetel lubatud ja mis mitte. Eriti just teedeehituse hanked on kurikuulsad oma keeruka süsteemi ning paljude vaidluste poolest, mis paisutavad nii tähtaegu kui eelarveid. Riigikohtu otsuse valguses saab kogu protsess muutuda odavamaks ja lihtsamaks," sõnas Palmaru.

Vandeadvokaat nentis, et kui vaidlusaluses hankes oleks käitutud praegu loodud pretsedendi valgel, oleks maksumaksjad säästnud vähemalt 20 miljonit krooni tee-ehituselt, lisaks veel kohtute tööaeg ja õigusabikulud. "Lisaks kallima hanke valimise tõttu kaotatud 20 miljonile kroonile on maksumaksja seisukohalt asjatult kulutatud ka ligi 17 000 eurot, mis riik peab kohtuotsuste kohaselt alusetult süüdistatuile maksma. Konkurentsikuriteos süüdistamise tõttu on KPK Teedeehitus praeguseks pankrotistunud," märkis Palmaru.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785