9. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõelähtme vald plaanib arendajale suuremad kohustused panna

Jõelähtme vallavolikogu hakkab 17. mail arutama Laheranna projekti arendaja Jõelähtme Arendusgrupiga vallavalitsuse poolt läbi räägitud lepingumuudatusi, mille kohaselt suurendab arendaja oluliselt oma panust valla taristu väljaehitamisse.

Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja nimetas arendajaga kuid kestnud läbirääkimiste tulemusena valminud lepinguprojekte oluliseks sammuks, kindlustamaks vallas väga atraktiivse asukohaga kinnisvaraarendusele rohelise tule andmise eest valla ja arendaja huvide tasakaalustamist.

„Ajad on võrreldes 1999. aastaga, mil algsed lepingud toonase vallavolikogu ja vallavalitsuse poolt sõlmiti, muutunud, ja sellega seoses on vald pikalt otsinud võimalusi arendajaga lepingute muutmiseks, mis valla tänaseid vajadusi ja arusaamu rohkem arvesse võtaks,“ ütles Umboja. „Mul on hea meel, et arendaja on nüüd lõpuks mitme kompromissiga nõustunud ja Jõelähtme vallavolikogul on kaheteistkümne aasta järel võimalus lepinguid muuta.“

Müügilepingu muutmise projekti järgi loobub arendaja arendusprojekti kuludega müügihinna tasaarvestuse õigusest, rajab tasumata müügihinna eest vallale planeeringualast väljuva kergliiklustee (pikkusega 8,4 kilomeetrit, tähtaeg 01.09.2015, orienteeruv maksumus 640 000 eurot), katab kõik kulud, mis on seotud uue reoveekanalisatsiooni arendamisega Neeme küla ja Laheranna arenduse vahele, mis muuhulgas hõlmab Neeme reoveepuhasti laiendamist (orienteeruva maksumusega 1 miljoni eurot) ning katab ligi 32 000 eruo ulatuses Neeme külas uue lasteaed-algkooli rajamiseks vajalike detailplaneerimise ja projekteerimise kulusid.

Vald võtab endale lisaks vajalike detailplaneeringute kehtestamisele kohustuse rajada kergliiklustee Neeme küla ja Laheranna arenduse vahelisele lõigule maksumusega ligi 190 000 eurot, ning kergliiklustee osas tagama maakasutuse lepingute sõlmimise ja kergliiklustee projekteerimise.

Jõelähtme vald sõlmis 1999. aastal avaliku konkursi tulemusena Jõelähtme Arendusgrupiga lepingu, mille tulemusena omandas arendaja 2001. aastal õigused Laheranna 1-8 kinnistutele. Hoolimata valla poolt toona võetud kohustusest kiirelt kehtestada detailplaneeringud, on erinevate vaidluste ja  nägemuste  ning menetlustoimingute tõttu protsess tänaseni veninud.

Vastavalt nüüdseks vastuvõtmist ja kehtestamist ootavatele planeeringutele on Laheranda planeeritud kruntide miinimumsuurus kasvanud võrreldes algselt kavandatud 2000-7000 ruutmeetrit, planeeringute osas on olemas keskkonnaministri nõusolek ehituskeeluvööndi vähendamiseks metsamaal 200 meetrilt 100 meetrini. Laheranna 2, 3, 4 detailplaneering on heaks kiidetud Neeme küla poolt ja läbinud avaliku arutelu ilma protestideta. Laheranna 1, 5-8 planeering on samuti valla poolt algatatud. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785