4. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Info mõisakomplekside kohta nüüd internetis kättesaadav 

Muinsuskaitseamet on teinud internetis kättesaadavaks Eestimaa mõisate arhitektuursed kirjeldused ja kaitse alla võtmise aktid. Arhiivis säilitatavate mõisate inventeerimiste materjalide ainueksemplarid on nüüdseks digitaalkujul esitatud kultuurimälestiste riiklikus registris.

Mõisaansamblite inventeerimise materjalid on unikaalsed ja olulised arhitektuuriajaloolise informatsiooni allikad. Inventeerimismaterjalide digiteerimine annab üliõpilastele, kodukoha ja mõisaarhitektuuri ning –ajaloo uurijatele, restaureerimisprojektide kirjutajatele ja ka teistele huvilistele võimaluse tutvuda Eestimaa mõisate arhitektuuri ja kaitse alla võtmise aktidega otse internetis.

Eestimaa mõisate inventeerimise peamiseks eesmärgiks oli süsteemse arhitektuuriajaloolise informatsiooni hankimine mõisaarhitektuuri kui vabariigi ehituspärandi ühe eriti arvuka liigi kohta. Inventeerimine oli üleriigiline ja kompleksne, haarates nii säilinud kui hävinud hoonestusega mõisaid.

Muinsuskaitseameti poolt tellitud digiteerimistööde projekti „Ultima memoria I“ viis läbi OÜ IpMedia, tööd läksid maksma 11 312 eurot. Muinsuskaitseametil on kavas jätkata projektiga „Ultima memoria II“, mille käigus tahetakse digiteerida ka mõisate ajaloolised õiendid, mis annavad ülevaate mõisa kujunemise ajaloost, omanikest, ehituskirjeldustest ja nende analüüsist. Lisaks sisaldavad õiendid ka väärtuslikke viiteid arhiivimaterjalidele ja rikkalikke illustratsioone.

Ülevaated on teostatud Veljo Ranniku poolt aastatel 1976-1978. Materjalid sisaldavad lisaks fotodele ülevaatlikke kirjeldusi kaitse all olevatest kui ka kaitse all mitte-olevatest mõisakompleksidest ja  parkidest. Täiendavat pildimaterjali käsitletud mõisaansamblite kohta leiab Veljo Ranniku fotokogust (pildistatud  1960-1977), mis on samuti kättesaadav kultuurimälestiste riiklikust registrist.

Peale mõisate ülevaadete tehti inventeerimise käigus veel lisaks kaitse alla võtmise ettepanekud-põhjendused Juhan Maiste, Kalev Tilga ja Ants Heina poolt 1979. aastal . Ettepanekutes-põhjendustes esitatakse riikliku kaitse alla võtmiseks mõisaarhitektuuri kohaliku tähtsusega mälestisi. Kaitse alla võtmise põhjendused on arhitektuuriajaloolised, kultuuriloolised ja ajaloolised.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785