Sirkel & Mall: projekteerimisturg on hüppeliselt elavnenud

Arhitektuuri- ja inseneribüroo Sirkel & Mall OÜ tegevjuhi Paavo Pärna sõnul võib alates aprillist täheldada hüppelist elavnemist projekteerimisturul.

"Hinnaküsimisi ja projektide tellijaid on nii palju, et keeruline on ettevõtte struktuuri ja protsesse kaasajastada, vältimaks segadusi projekteerimistöös," rääkis Pärn. Tema sõnul laekub neile iga päev  vähemalt 2-3 hinnaküsimist ning haruldased pole juhud, kus tellija soovib töö tellida hinnast olenemata.

Suurt mõju turule on avaldanud Pärna arvates Riigi Kinnisvara korraldatavad  hanked, mida rahastatakse saastekvootide müügirahaga. "Nii turu üldine elavnemine kui saastekvootide rahad on tekitanud buumilaadse olukorra. Erinevus võrreldes aastaga 2007 seisneb tellija soovis pöörata suurt rõhku energiasäästule ning ka mudelipõhine projekteerimine (BIM) on muutunumas standardiks," märkis ta.

"Kuna projekteerimist võib vaadelda kui turu muutuste indikaatorit, siis julgen ennustada ka kinnisvarasektoris lähima poole aasta jooksul suuri muudatusi ja turu hüppelist elavnemist," lisas Pärn. 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

oktoober 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed