E-oksjon säästab pakkumise maksumusest kuni 15%

Veebruaris alustanud uues e-riigihangete keskkonnas on seni korraldatud ligi 40 e-hanget, lisandunud on võimalus teha elektroonilisi maksuvõla päringuid ja korraldada hankemenetluse viimase etapina e-oksjonit.

Enam on e-hankeid korraldanud Tallinna Tehnikaülikool, Registrite ja Infosüsteemide Keskus ning maksu- ja tolliamet. Alates maist saab e-keskkonnas läbi viia kõiki hankemenetlusi, samuti saab uue hankevõimalusena korraldada menetluse viimase etapina e-oksjonit, millega võib hinnanguliselt pakkumise maksumusest säästa 5–15%.

E-keskkonnas hanget alustanud hankijad saavad maksuvõla olemasolu või selle puudumist kontrollida elektrooniliselt läbi keskkonna. Seni pidid hankijad esitama aeganõudva päringu maksu- ja tolliametisse.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Marek Helmi sõnul on automaatselt maksuvõla olemasolu ühe kuu jooksul kontrollitud pea 1000 korda. „Just niipalju kordi oleme säästnud nii ettevõtete kui riigiametnike aega, et pakkujate maksukuulekuses veenduda. Hankijad saavad varasema viie päeva asemel vastuse sekunditega.“ Lisaks saab esitada päringuid äriregistrisse ja majandustegevuse registrisse.

"Riigihangetel kasutatakse riiklikke rahalisi vahendeid ja avalikkusel on põhjendatud huvi, et hangetel osaleksid isikud, kes on täitnud oma maksukohustused eeskujulikult,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu maksuvõla kontrollimise vajalikkust. Samuti on oluline, et hankelepingu sõlmiksid isikud, kes on võimelised lepinguga võetud kohustusi täitma. Edaspidi väljastab maksu- ja tolliamet tõendi vaid juhul, kui hankes tekib vaidlus, tõendust nõuab vaidlustuskomisjon või kohus.

E-riigihangete keskkond aitab vähendada riigihangetel esinevaid formaalseid vigu ning parandab hankijate ja pakkujate suhtlust. Samuti säästab paberivaba menetlus nii aega kui keskkonda.

 

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

november 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed