Merko: ehituskvaliteet on paari aastaga paranenud

ASi Merko Ehitus elamuehitusdivisjoni direktor Tiit Kuusik rääkis Äripäeva kuukirjale Kinnisvara, et nüüd, mil kinnisvara ostjaid napib ja nad on varasemast valivamad, ei õnnestu viletsa kvaliteediga kinnisvara kuigi lihtsalt müüa ning see sunnib arendajaid ning ehitajaid hoopis enam pingutama.

“Sageli on buumiaegsed elamuarendused liiga tihedalt täis ehitatud, hooned kostavad läbi, ventilatsioon toob tuppa naabrite lõhnad, soojapidavus on väike ja seetõttu kütmine on kulukas ning ebamugav, sisekliima umbne ning seintes levib hallitus,” loetleb Kuusik põhivigu.

Buumiajal see potentsiaalseid ostjaid niivõrd ei häirinud, kuna valitses ostupaanika ja kõike vähegi pealtnäha sobivat osteti sageli läbimõtlematult. Seda enam maadlevad tollased ostjad praegu buumiaegse viletsa arenduse ja ehituse tagajärgedega.

Praegu ehitaja nii lihtsalt enam läbi ei saa. “Konkurentsieelis on  kogemustega arendajatel, kes suudavad luua asukohale sobiliku ja potentsiaalsele klientide sihtgrupile suunatud arhitektuuriliselt väärika, atraktiivse elukeskkonnaga, funktsionaalsete plaanilahendustega, kvaliteetsete siseviimistlusmaterjalidega, optimaalse ehitusmaksumusega ja energiasäästliku eluaseme,” sõnab Kuusik.

Samuti on ostjale oluline, et  arendaja kaasab usaldusväärse ehitusfirma, kes tõhusa ehitusjärelevalve silma all suudab ja tahab ehitada kvaliteetselt ja kõiki tehnoloogianõudeid järgides.

“Kokkuvõtvalt võiks öelda, et uuselamurajoonide ehituskvaliteet on tõusnud võrrelduna kinnisvarabuumi aegsete ehitustega, kuna kliendi nõudlikkus ja teadlikkus on oluliselt tõusnud võrreldes varasemaga ning kunagised taksojuhist arendajad ja soss-seppadest ehitajad on siirdunud teistele jahimaadele, ehk turg on asjad lihtsalt paika loksutanud,” teeb Kuusik järelduse.

Osale arutelus

  • Gerli Ramler

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed