Ober-Haus: lähiajal algamas veel kuni 1000 korteri ehitus

Praegu toimub Tallinnas vähemalt 1000 uue korteri ehitus ja II kvartali jooksul võib lisanduda veel 500-1000 ühikut, märgib Ober-Haus Kinnisvara kvartaliülevaates.

II kvartaliks prognoosib Ober-Haus sesoonsusest tulenevat ostu-müügitehingute arvu ja rahalise mahu kasvu. Pangad on jätkuvalt laenutingimusi leevendamas, mille mõjul peaks nõudlus ja tehingute arv II kvartalis kasvama. Tallinnas on mõnedes piirkondades teatud hinnatasemel nõudlus ületamas pakkumist ning  jätkuvalt alustatakse uute arendusprojektidega. Sarnaselt eelmise aastaga jätkub hindade diferentseerumine asukohast lähtuvalt. Eluasemekulude kasv ja soov müüa kinnisvara pärast euro käibelevõttu, võivad käesoleval aastal kinnisvaraturule tuua täiendava pakkumise.  

Eluasemeturgu võivad lähiajal hakata mõjutama kiire uute korterite pakkumiste kasv, jõustuv võlakaitseseadus, intressitõus ja eluaseme sundkulutuste tõus.

Kui 2010. a IV kvartalit iseloomustas euro ootus, sellega kaasnev tehingute arvu ja rahalise mahu kasv, siis käesoleva aasta I kvartalis vähenes eurost põhjustatuna tehingute arv ja rahaline maht oluliselt, kuid võrreldes 2010. a I kvartaliga olulisi muutusi ei toimunud. Tallinnas vähenes I kvartalis korteriomandite ostu - müügitehingute arv ja rahaline maht võrreldes IV kvartaliga ca 30%, kuid hinnad oluliselt ei muutunud.

Ober-Hausi hinnangul suurenes I kvartalis oluliselt uute korteritega toimunud tehingute hulk. Samuti oli üldine pakkumiste arv tõusutrendis, kuna paljud müüjad lükkasid seoses euro saabumisega müügiotsuse edasi.

Eluasemeturul tervikuna jätkus hindade diferentseerumist asukohast lähtuvalt ja eelkõige hinnatud asukohas paiknevatel elamispindadel toimus mõningane hinnatõus. Teiseses asukohas paiknevatel nn põlluarendustel tõenäoliselt hinnalangus jätkub. Nn magalate korteritel olulist hinnamuutust ei toimunud.

I kvartalis alustati veel mitmete uute arendusprojektidega eelkõige kesklinnas ja selle lähipiirkonnas. Praegu toimub Tallinnas vähemalt 1 000 uue korteri ehitus ja II kvartali jooksul võib veel lisanduda kokku 500-1000 ühikut. Kuna tarbija on kujunenud majandussituatsioonis hinnatundlik, siis eriti äärelinna arendusprojektide müük sõltub paljuski pakutavast hinnatasemest. Äärelinnas on arendaja jaoks edukaks müügiks vajalik hinnatase üldjuhul 850-1 200 €/m², kesklinnas ja selle lähipiirkonnas 1 400-2 000 €/m².

Käesoleval aastal võivad eluasemeturgu hakata mõjutama kiire uute korterite pakkumiste kasv, jõustuv võlakaitseseadus, intressitõus ja eluaseme sundkulutuste tõus.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

september 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed